''Подкрепа'' предлага как с максималния осигурителен доход да се вдигнат и парите за отглеждане на дете

Законът изисква максималната пенсия да е 40% от МОД, т.е. той трябва да достигне 8500 лв., твърдят от синдиката

OFFNews 05 декември 2023 в 10:30 1192 0

Димитър Манолов

Снимка БГНЕС/архив

Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов

КТ „Подкрепа“ предлага механизъм, по които максималният осигурителен доход (МОД) да се актуализира на базата на ясни критерии, съобразени с икономическите и социалните процеси, макроикономическата прогноза и при спазване на принципа на солидарност, заложен в осигурителната система. 

От синдиката са "за" да се премахне таванът на МОД, но подчертават, че при промени в осигурителните прагове, трябва задължително да се актуализират размерите на обезщетенията, които се изплащат на база осигурителен доход. Съществено важно е осигурените лица да бъдат насърчавани да се осигуряват на база фактически доходи. От друга гледна точка обезщетенията за отглеждани на дете трябва да са част от политиката за борба срещу демографската криза. При всяко последващо увеличение на максималния и минималния осигурителен доход и замразяване на цитираните обезщетенията се създава отрицателно отношение към осигурителната система. Няма икономическа логика размерът на обезщетението за отглеждане на дете да е фиксирано като размер, независимо от осигурителния доход на родителите, подчертават от "Подкрепа".  

Не на последно място диспропорциите в размера на отпуснатите и новоотпусканите пенсии, съответно покупателната им способност (цена на парите във времето), както и формулите за изчисляване на размера на индивидуалната пенсия трябва да кореспондират с промените на осигурителните прагове.

Само по себе си увеличението на максималния осигурителен доход е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система.

КТ „Подкрепа“ предлага освен механизма за увеличаване на максималния осигурителен доход да се предложат и подходи за актуализиране на размерите на свързаните с осигурителния доход обезщетения така, че системата да насърчава изсветляването на осигурителната основа.

Към днешна дата нормативна база и внесените в Народното събрание предложения за изменение са: максималният размер на осигурителния доход е 3 400 лв. за 2023 г., предложението за 2024 година е 3750 лв., а законовото изискване е максималният размер на пенсията да е 40% от МОД, т.е. МОД трябва да достигне 8 500 лв.

Предложените механизми следва да определят МОД в диапазон, в който да се приеме конкретен размер, съгласно предвидения законов механизъм за тристранно сътрудничество, като се отчитат и фактори, невъзможни да се вземат предвид при използване на математически формули, като вътрешни и външни рискове, вероятност за сбъдване на макропрогнозите и други, пишат от КТ "Подкрепа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки