Почина ген. Атанас Семерджиев

OFFNews 08 май 2015 в 14:12 12412 15

Ген. Атанас Семерджиев

Снимка http://gradvelin.com/

Ген. Атанас Семерджиев

Ген. Атанас Семерджиев почина на 90-годишна възраст, съобщи агенция "Фокус".

Ген. Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, област Пазарджик. 

Завършил е Софийския университет.

Той е един от видните функционери на комунистическата власт.

Вербуван е да сътрудничи на Държавна сигурност на 29-годишна възраст, на 22 октомври 1953 г. от о.р. Иван Петков Иванов за III управление-ДС, отдел I. Семерджиев става съдържател на явка под псевдонима „Славейчето“.

Източник: Комисия по досиетата

Снет е от действащия оперативен отчет на 17 юни 1958 г. поради „изместване в нова квартира, оказала се неудобна за ползване“, става ясно от документи на Комисията по досиетата.

Личното му дело е унищожено.

Източник: Комисия по досиетата

Семерджиев става член на ЦК на БКП през 1962 г., той е член и на ВС на БСП. Също през 1962 г. става началник на Генералния щаб на Българската народна армия, какъвто е до падането на комунистическия режим през 1989 г., първи министър на народната отбрана е от 1966 до 1989 г.

Ген. Семерджиев е депутат в 7-то Велико народно събрание.

Участник е в съпротивителното движение по време на Втората световна война. Бил е командир на партизанска бригада "Чепинец".

Той става вътрешен министър през 1989 г. и остава на поста до 1990 г. На 1 август същата година е избран от Парламента за вицепрезидент на президента Жельо Желев. Остава вицепрезидент до 22 януари 1992 г.

Изборът на Атанас Семерджиев за вицепрезидент беше част от договорката между СДС и БСП за "нежна революция".

Първият български президент Петър Младенов, който носеше двойната титла председател на републиката (президент) подаде оставка след злополучната си реплика "По-добре е танковете да дойдат".

Тя беше казана на 14 декември 1989 г. Въпреки че преди това вече имаше няколко големи митинга, 14 декември беше първият път, когато парламентът беше ограден и напрежението ескалира. Митингът беше разпуснат след като тогавашният лидер на СДС Желю Желев многократно призова по мегафона хората да се разотидат.

Младенов изпусна фаталната реплика на влизане в парламента. Кадърът беше заснет от Евгений Михайлов, но в продължение на половин година никой не разбра за него.

Кадърът с "По-добре е танковете да дойдат" се завъртя чак по време на предизборната кампания през лятото на 1990 г. и дори тогава не беше акцент в клипа на СДС. Хората обаче реагираха изключително остро и Младенов направи втората си фатална грешка: заяви, че всъщност е казал "По-добре е Станко да дойде" (Станко Тодоров, бивш министър-председател и председател на парламента, отявлен противник на Тодор Живков).

Заради лъжата на Младенов възникна палатковият "Град на истината" пред президентството и председателят на републиката подаде оставка.

Новият президент трябваше да бъде избран от новото Народно събрание, което беше доминирано от БСП.

БСП предложи за президент Чавдар Кюранов. СДС издигна Петър Дертлиев, а БЗНС - Виктор Вълков. При първите няколко гласувания никой не събра достатъчно гласове. В следващите гласувания БСП оттегли Чавдар Кюранов и гласува за Виктор Вълков, на когото не стигнаха само няколко гласа, за да стане президент.

След поредица от неуспешни гласувания БСП за всеобща изненада издигна за президент лидера на опозицията Желю Желев, а секунди след като беше избран, той върна жеста и посочи за свой вице ген. Атанас Семерджиев.

Сделката стана една от основните теми на българския преход, когато се видя, че ген. Семерджиев е основен организатор на унищожаването на досиетата на ДС. Осъден е на затвор за престъпление срещу българския народ, но присъдата така и не влиза в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!