Плевнелиев свиква КСНС по киберсигурност

OFFNews 14 април 2016 в 07:07 3378 5

Държавният глава Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност днес.

На заседанието ще бъде представена новата стратегия за киберсигурността „Кибер устойчива България 2020”, която предвижда създаването на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност (НКОМКС), в която освен държавни институции ще влизат и неправителствени организации, както и представители на бизнеса, свързан със стопанисването на обекти от критичната инфраструктура - фирми, свързани с банковия, транспортния и комуникационния сектор. Част от мерките за противодействие на киберпрестъпленията, залегнали в стратегията, са създаването на киберразузнаване, специализиран "киберрезерв" в армията, както и центъра за борба с киберпрестъпността и аналог на спешния тел. 112, на който ще се подават сигнали за престъпления в интернет.

Участниците в КСНС ще обсъдят доклад на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност. Изграждане на система, нормативно и финансово осигурена, за киберсигурност, защита и противодействие на кибератаки", както и доклади относно „Организационни, функционални и ресурсни способности за противодействие на кибератаки".

Докладчици по темите ще бъдат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки