Плевнелиев: Гражданите не искат институците да обслужват силните на деня

OFFNews 05 ноември 2013 в 22:30 2788 5

Росен Плевнелиев и словашкият му колега Иван Гашпарович
Росен Плевнелиев и словашкият му колега Иван Гашпарович

Това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че гражданите очакват да видят институциите обърнати към тях, за да решат наболелите за обществото въпроси, а не проблемите на силните на деня.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев се отговори на въпрос на преподавател от университета „Коменски“ за активната гражданска позиция на студентите в България през последните дни. Това се случи по време на срещата на дърържавния ни глава с българската общност в Словашката република, където президентът е на официално посещение. В Архиепископския дворец в Братислава Росен Плевнелиев се срещна с българи, които учат, работят и живеят в Словакия, както и с представители на словашката общност у нас.

По отношение на студентските брожения у нас, Плевнелиев припомни, че през 2013 г. българското гражданско общество многократно изрази очакването си за промяна в отношението на институциите към проблемите на гражданите. „Българските студенти не са изключение. Това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че гражданите очакват да видят институциите обърнати към тях, за да решат наболелите за обществото въпроси, а не проблемите на силните на деня“, заяви президентът. Не трябва да се притесняваме, ако студентите има какво да кажат, но трябва много да се притесняваме, ако политиците се затворят зад дебелите стени на своите сгради“, каза президентът.

Президентът благодари на сънародниците ни в Словашката република за техния активен принос във всички сфери на обществения живот на страната, с който утвърждават добрия образ на България в Словакия. Държавният глава поздрави учениците и преподавателите от Българското средно образователно училище „Христо Ботев“ в Братислава по повод 65-та годишнина от неговото основаване.

В срещата участваха кметът на Братислава Милан Фтачник, православният епископ на Словакия Негово Високопреосвещенство Растислав, студенти по „Българистика“ в Университета „Я. А. Коменски”, представители на Дружеството на словаците в България и на академичните среди в Словашката република. В присъствието на държавния глава бе представено издание на Словашко-български речник от Института по славистика на Словашката академия на науките.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!