Петков: Няма вече спасители, ще бъдем първи и ще направим правителство

OFFNews 28 февруари 2023 в 11:05 3147 2

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков

"Ще бъдем над 121 депутати. Със сигурност ще бъдем първи", заяви пред Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

ПП-ДБ ще прекрати политическата криза, служебната злоупотреба с власт и ще реши всички други проблеми, прогнозира съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Съдебната реформа остава основен приоритет

По думите на Атанасов в следващия парламент ПП и ДБ ще бъдат диалогични и ще проведат преговори за кабинет, "но без корупционерите". Петков добави, че на хората им омръзнало от избори и е време в основата на разговорите за кабинет да се сложат приоритетите. Той заяви, че ПП-ДБ няма да обсъждат експертен кабинет. По думите му трактовката "неполитическо правителство" е лъжа за избирателите.

Кирил Петков посочи и приоритетите на ПП-ДБ - влизане в еврозоната и Шенген, здравеопазване, образование, сигурност и други. 

"Освен всичко това остава основно битката с корупцията. Имаме пандемична корупция в тази държава, която задушава институциите", добави Атанасов. Той изрази надежда, че бизнесът ще подкрепи обединението.

Лидерът на ДСБ добави, че прокурорският чадър трябва да бъде свален и всички да бъдат равни пред закона. Той припомни, че арестът на Бойко Борисов по време на кабинета "Петков" бе за същото нещо, заради което тази година финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов бе включен в списъка "Магнитски".

Съдебната реформа и в 49-ото НС ще бъде основна тема. Петков и Атанасов отговориха на призива на Бойко Борисов партиите да се разберат предварително по темата: 

"Да заповядат ГЕРБ, за да се договорим как ще променим Конституцията, така че главният прокурор и прокуратурата да бъдат ефективни", отговори задочно Атанасов. Той заяви, че ще разговарят и с ДПС за конституционна реформа, но открито.

Листите

Днес ПП-ДБ ще внесе листите си за предсрочните избори. Това се случва в последния ден и на фона на напрежението около реденето на кандидатурите на новото обединение. Петков и Атанасов съобщиха, че промени е имало до последния момент. Те заявиха, че ще бъдат на първо и второ място в 23 МИР София. Атанасов ще поведе и листата в Кърджали, като в тази листа ще има силни кандидатури на етнически турци. 

В Благоевград водач ще бъде Андрей Гюров, а в лидерския 25 МИР София - Христо Петров (Ицо Хазарта).  

Обединението ще заложи и на много граждански кандидатури, сред които ще бъдат икономистите Мартин Димитров и Георги Ганев. Димитров ще води листата на ПП-ДБ в Русе, а Иво Мирчев - в Добрич.

Обединението се разраства

Петков съобщи още, че към обединението се присъединяват БЗНС и "Обединени земеделци". Вчера пък над 100 граждански организации са се присъединили към коалицията между ПП и ДБ. По думите му тази подкрепа не може да се хване от социологическите проучвания. Атанасов пък е на мнение, че последните проучвания са финансирани от Борисов.

"Няма вече спасители. Не сме в ролята на жертва. Зависи от всички нас", каза Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

28.02 2023 в 18:44

красимирчо, припомни ми, моля те кой обясняваше как ще спечели изборите и ще управлява пак? И как същия тоя победител не направи правителство... пак?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика