Петър Славов: Уволненият шеф на военното разузнаване не спазваше закона

Нели Чолашка 11 март 2015 в 11:43 2990 0

Петър Славов

Шефът на военното разузнаване беше сменен, защото не спазваше закона, обяви от трибуната на парламента Петър Славов от Реформаторския блок, обръщайки се към БСП и ДПС.

"Уважаеми дами и господа от БСП и ДПС, няма как, когато човек като държавен чиновник не изпълнява закона, да бъде толериран. Очевидно, че ще бъде сменен, законът ще бъде изпълнен и това архив на разузнавателното управление на българската народна армия, което няма нищо общо със съвременното разузнаване, ще бъде предаден на органа, който трябва да го съхранява, който трябва да прецени били ли са български граждани или не са били в този архив и дали въобще ще бъдат оповестявани", обяви Славов.

Той обяви още, че много го радва и успокоява, че БСП и ДПС няма да подкрепят предложението за персонални промени на Министерския съвет и ще гласуват против.

В понеделник министърът на отбраната Николай Ненчев е освободил от длъжност директора на Служба "Военна информация" Веселин Иванов

"С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото ѝ развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", обясни министърът. 

Освен това още в началото на мандата си Ненчев поиска от военното разузнаване да предаде архивите си на Комисията по досиетата, защото само те все още не са ги предали. Иванов обаче отказваше да го направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови