Пеевски: Идеята за ''Росенец'' е наша

Йорданка Веселинова 19 юли 2023 в 12:41 3442 7

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Пеевски, ДПС

Автори на идеята за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец" са ДПС и ГЕРБ, каза пред журналисти в парламента санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

Запитан дали ще подкрепи проекторешението, за което Кирил Петков съобщи тази сутрин, той отговори така:

"А на кой е тази инициатива, за да я подкрепим? Това е инициатива, която изработихме заедно с ГЕРБ. ДБ веднага се включиха, а ПП умуваха, а днес с изненада наблюдавам, че била тяхна инициатива. Това не е така. Това е много стара наша идея."

По думите му днес проекторешението ще бъде внесено, като под него ще се подпишат представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Пеевски добави, че се чакат ПП, които "умуват за особения представител".

Депутатът от ДПС обаче отклони въпросите за незаконните постройки на Росенец, част от сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По думите му този въпрос ще се решава от съда.

Рано тази сутрин съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов съобщиха, че коалицията ще внесе предложение, с което пристанище "Росенец" се връща под контрола на българската държава. Това трябва да се случи в срок от седмица след приемането на текстовете. Сега пристанището, намиращо се на юг от Бургас, е под контрола на втората по големина руска нефтодобивна компания "Лукойл".

Концесията на "Лукойл-България" беше удължена без мотиви за още 24 години миналия октомври от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев - обяви Петков, а след това президентът отрече твърдението му. Не ставало въпрос за удължаване, служебният кабинет просто не спрял 35-годишната концесия, дадена на "Лукойл" от ГЕРБ, от която остават 24 г.

След изказването на Петков и Атанасов днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че предложението е било на ГЕРБ. Той добави, че вчера е имало среща с Петков, Василев, Иванов, Атанасов, Мария Габриел, Цонев и Пеевски, на която е решено държавата да поеме целия контрол.

Пеевски съобщи още, че разговорите за конституционната реформа напредват. Очаква се ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да внесат предложенията си в конституционната комисия. Движението обаче не разполага с необходимите 60 гласа, за да внесе в НС собствен проект. Пеевски заяви, че те ще вкарат предложенията си в конституционната комисия. Това е възможно да се случи, ако те бъдат лансирани като концепция, но не и като законопроект.

Депутатът каза още, че ДПС не е част от "коалиция, некоалиция, или както се наричат". По думите му обаче парламентарната група ще участва за решенията, за които се изисква мнозинство над 160 гласа.

Междувременно от БСП видяха двоен аршин в казуса с концесията на "Росенец". Корнелия Нинова каза, че левицата би подкрепила текстовете, но държавата трябва да поеме контрола над всички стратегически обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

20.07 2023 в 16:27

Свiня!

-1650

5

ob1

19.07 2023 в 14:24

Прасето и Бочко са имали тая идея, в продължение на 14г са я обмисляли и подготвяли и ей ся изведнъж подлеците от ПП-ДБ са им я гепили!
Дааа, баш така е станало :)

22548

4

dolivo

19.07 2023 в 14:18

да се бият в гърдите, но да се свърши работата

другото е предизборна агитация

17439

1

мнение от IP

19.07 2023 в 13:34

ГЕРБ И ДПС ще се изпотрепят кой първи бил предложил за концесията на "Росенец". Само че СЪЩИТЕ ТЕЗИ хора управляваха 15 години без да им пречи, че има "Лукойл" има концесия. Даже подозирам с голяма вероятност, че малко са забогатели от този факт.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки