Парламентът заработи ударно преди ваканцията: извънредно заседание, парламентарен контрол и пет комисии

OFFNews 20 декември 2022 в 08:06 1961 0

Пленарната зала на Народното събрание.

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Пленарната зала на Народното събрание.

Многото чакащи законопроекти и все по-малката вероятност за сформиране на редовно правителство ще доведат до "ударно" бързане в парламента, за да може депутатите да отхвърлят максимално много работа преди ваканцията си и преди очертаващото се скорошно разпускане на 48-ия парламент. За днес е насрочено извънредно заседание, което ще започне в 13 ч, а преди него има пет комисии - икономическата, образователната, по труда и социалната политика, по въпросите на децата, младежта и спорта и по политиките за българите извън страната. Всички те ще разглеждат и гласуват проекти.

Всички ще се съберат в пленарната зала, където е планирано да разгледат на първо четене на законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия. Той е внесен от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група депутати. Документът предлага  забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Предвижда се и режим на облагане с ДДС и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Следваща точка е първо гласуване на промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Промените са внесени от Ивайло Мирчев ("Демократична България") и група народни представители. С тях се предлага да се въведе механизъм за поемане на оперативното управление върху търговци, които оперират критична инфраструктура, свързана с нефт и продукти от нефтен произход, в случай на установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност на страната, обществения ред и доставката на критични ресурси. Като гаранция за защита на засегнатите лица е предвидено назначаване на особен търговски управител от министъра на икономиката и индустрията, с правомощия, ограничени до обичайна търговска дейност, за срок от шест месеца. Допуснато е този срок да се увеличи еднократно с още шест месеца.

В дневния ред на извънредното заседание е предвиден и парламентарен контрол. На въпроси и питания на депутати ще отговарят служебните вицепремиери Христо Алексиев и Иван Демерджиев, както и министрите Александър Пулев, Сашо Пенов, Никола Стоянов, Николай Милков и Росен Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки