Парламентът ратифицира Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации

OFFNews 22 март 2024 в 10:33 832 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Парламентът ратифицира Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации. Той се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни и ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа, с продължителност на действие 15 години. Фондът ще бъде структуриран така, че да осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната. 

Законопроектът, с който се предлага Народното събрание да ратифицира споразумението, е внесен от Министерския съвет. В мотивите е посочено, че размерът на финансовите средства се очаква да бъде около 1 млрд. евро за общ период от 15 години. Фондът ще може да предоставя преки инвестиции в участващите страни. Предвижда се и възможност за създаване на отделни субфондове, в които да участват няколко заинтересовани съюзници или партньори (ЕС, индустрия, страни-партньори).

Предвижда се още балансирано разпределяне на инвестициите на географски принцип, като няма да са възможни преки инвестиции в рискови компании (с наложени икономически санкции, корупционни практики и др.). Инвестиционният мениджър следва да осигури избягване на пренасищане на инвестиции в една държава, като изборът на компаниите, в които да се инвестира, ще изисква одобрението на поне 75 на сто от участващите страни.

"Участието във Фонда ще предостави възможност за финансиране както на компании, които участват в дейности по линия на Ускорителя за иновациите в отбранителния сектор DIANA, така и на други фирми с иновативни проекти. Считаме, че редица български компании и стартъпи биха могли самостоятелно или в съдружие да участват в проекти с потенциал за финансиране от Фонда на НАТО за иновации", пишат още вносителите в мотивите към законопроекта.

Законопроектът беше приет със 161 гласа "за", 36 "против" и 16 "въздържали се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!