ООН предупреди, че се задава продоволствена криза в Афганистан

OFFNews 01 септември 2021 в 21:36 2036 1

Снимка Getty Images

Кабул след завладяването от талибаните

Храната в Афганистан може да свърши този месец и това може да се превърне в още едно предизвикателство за новите управници на страната, талибаните, заяви днес високопоставен представител на ООН, предаде Асошиейтед прес.

За около една трета от 38-те милиона жители на Афганистан ситуацията с продоволствената сигурност е "извънредна" или "кризисна", изтъкна Рамиз Алакбаров, хуманитарният координатор на ООН за Афганистан.

Преди ден последният американски военен самолет излетя от летището в Кабул. С това бе сложен край на американското военно присъствие в Афганистан. То приключи с евакуацията на последните военнослужещи. Президентът Джо Байдън беше определил като краен срок за тази мисия 31 август 2021. С последния военен полет от Афганистан е отлетял и американският посланик в страната. Продължава обаче дипломатическата дейност, която урежда възможностите за евакуиране на хора, които искат да напуснат Афганистан.

Радикално-ислямистките талибани отбелязаха с оръдейни изстрели окончателното изтегляне на САЩ от страната. Високопоставеният представител на талибаните Анас Хакани написа в Туитър: „20-годишната окупация на Афганистан от САЩ и НАТО приключи миналата нощ“. Хакани заявява още, че е „радостен да преживее тези исторически мигове след 20 години на джихад, саможертва и мизерия“. А говорителят на талибаните Забиула Муджахид написа в Туитър, че страната му сега е постигнала пълната си независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

01.09 2021 в 23:59

:))) В Афганистан живеят хора отпреди нато. И ще продължат да живеят след Талибайдън.
А виж с кого ще дружат ...
Сам ненавиждам исляма, имам собствен опит. Но няма вариант да стана нато - социалния пакет на американците е хилав. Нямат асансьор до покрива на Козяк, няма да стигна до въртолета. Да ме пишат от терористите.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews