Oгнян Минчев: Ударът към банките е неуспешен и е заради Южен поток

ОFFNews 30 юни 2014 в 09:09 19325 10

Ударът към банките ще излезе неуспешен. Валутният борд и принадлежността на България към Европейския съюз са тези, които уязвиха този опит и гарантират стабилността на финансовата система.

Това коментира в сутрешния блок на Нова тв политологът Огнян Минчев.

Според него уязвимостта на българските институции е в политическия модел, по който функционират - като система с олигархичен характер, контролираща изпълнителната власт и поставяща марионетки. 

Начело на корпоративно-търговската групировка е Ахмед Доган, а тя движи фигурите на сцената, посочи Минчев.

Но каквото и въздействие да имат такива хора върху българската политическа сцена, те не са заинтересовани да направят такова нещо сами по себе си. Не биха го направили, ако трябваше да действат само по своите собствени импулси, подчерта политологът. Той е убеден, че атаката срещу банковата ситема идва отвън и е продиктувана от провала на Южен поток.

"В пъзела на една държава всеки един от елементите е доста невинен , докато не видим сглобен целият пъзел. Има дълбочинен сценарй за тези битки на българската финансова сцена", заяви Минчев и припомни, че и през 1996-а кризата настъпваслед отказа на страната ни да продаде на "Газпром" тръбите на "Булгаргаз".

"Сега, с практическото замразяване на Южен поток, средите, които са заинтересовани, решиха да минат в настъпление. Това е геополитическа битка, между Запада и Русия и българските политиците допуснага България да се окаже в епицентъра на тази битка", добави Минчев.

"Това не е отмъщение, на това ниво хората работят с други понятия. Целта е дестабилизацяи за България като слабо звено на ЕС. За да се покаже, че ЕС тук няма контрола, който си мисли, че има", смята той.

"Това е битка, която не е българска", заключи анализаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!