Областните управители без право на дипломатически паспорти, реши правителството

Служебните паспорти ще се използват само при работен ангажимент в чужбина

OFFNews 23 ноември 2023 в 19:41 1402 0

паспорт

Снимка Getty Images

Български паспорт

Отпада възможността за издаване на дипломатически паспорти на областните управители, като те ще могат да получават само служебни паспорти, реши правителството на днешното заседание на Министерския съвет. 

Създава се възможност за издаване на служебни паспорти на деца на служители на задгранична работа без дипломатически ранг до 25-годишна възраст, когато не са сключили брак и продължават образованието си (средно или висше) в приемащата държава.

Промените засягат пряко функциите, изпълнявани от Министерството на външните работи и задграничните представителства на България в чужбина. Цели се повишаване на ефективността при издаване и ползване на дипломатически и служебни паспорти.

Въвежда се изрично ограничение служебни паспорти да могат да бъдат ползвани само при изпълнение на служебни функции в чужбина.

С промените ще бъде ускорена процедурата по издаване на временни паспорти на пълнолетни български граждани, които притежават валидна лична карта.

Улеснява се и процедурата по издаване на временни паспорти на задържани, арестувани или осъдени в чужбина българи, когато издаването се извършва по молба на компетентните местни власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки