Нов опит да се наложи мажоритарният вот

OFFNews 13 юни 2017 в 08:39 2477 1

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов

Предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот, съобразено с референдума на Слави, влиза за обсъждане в парламента. Очаква се днес Комисията по правни въпроси с председател Данаил Кирилов от ГЕРБ да разгледа предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда страната да бъде разделена на 240 едномандатни района, от които ще бъдат избирани депутатите.

От партията предлагат още намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас. Законопроектът предвижда още сънародниците ни в чужбина да гласуват за кандидатите в района на последния им постоянен адрес в България.

Очакванията са обаче мажоритарният вот да остане само пиар, тъй като Обединени патриоти заявиха, че не го подкрепят още при съставянето на правителството.

Комисията по правни въпроси ще разгледа на първо четене и още един законопроект за промени в Изборния кодекс, внесен от ДПС, който цели да се избегне феномена 15/15, при който избиратели гласуват преференциално за кандидата в листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината.

От ДПС предлагат жребият за номера на партиите в бюлетината да е преди регистрацията на кандидатските листи, а всяка партия да има правото да остави празно мястото на съвпадащия номер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews