Нито дума срещу Сарафов: ГЕРБ, ДПС и Възраждане бойкотираха изслушването на Славов

Йорданка Веселинова 21 юни 2023 в 15:58 10905 4

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Десислава Атанасова и Анна Александрова от ГЕРБ-СДС

На два пъти днес ГЕРБ опита да отложи изслушването на правосъдния министър Атанас Славов, който трябва да отговаря на въпроси за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор.

Рано тази сутрин зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев поиска Славов да бъде изслушан в пленарна зала, но предложението бе отхвърлено (72-ма гласуваха "за", 105 "против" и 26 "въздържал се" - б.а.)

Точката е 11-а поред в програмата на депутатите и е възможно правосъдният министър изобщо да не бъде изслушван. Това е и причината, поради която изслушването на Атанас Славов по същите въпроси бе включено в днешния дневен ред на парламентарната правна комисия.

В началото на заседанието Десислава Атанасова (ГЕРБ) предложи отпадане на изслушването, тъй като същото е предвидено и в дневния ред на пленарната зала. По думите ѝ, ако то бъде отложено сега, когато се стигне до него, ще е минало и заседанието на Пленума на ВСС утре, където Славов ще постави въпроса за избора на Борислав Сарафов.

Предложението на Десислава Атанасова не бе прието, след което ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" надхитриха ПП-ДБ с процедурна хватка, която бламира изслушването. Трите парламентарни групи отказаха да гласуват дневния ред, а с това се провали не само изслушването на Славов, но и заседанието на комисията. При гласуването на дневния ред имаше 7 гласа "за" - ПП-ДБ, БСП и ИТН и 14 "против" - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане"

Сам си е виновен: Ротационните партньори имат и други приятели 

По време на 15-минутната почивка Десислава Атанасова заяви, че председателят на комисията е допуснал грешка при воденето на заседанието и сам е виновен за създалата се ситуация. Тя заяви, че първо се гласува дневен ред, а след това добавяне или отпадане на точки.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ПП-ДБ поемат цялата изпълнителна власт и даде заявка, че заради това новата коалиция няма да получи нито една парламентарна комисия, а всички ще бъдат оглавени от ГЕРБ и останалите парламентарни групи, които ще ги контролират. Според Борисов изключение ще има за комисията по въпросите на ЕС, която ще бъде оглавена от Кирил Петков. Това постави под въпрос т.нар. "джентълменско споразумение", по силата на което Стою Стоев бе избран за ротационен председател на комисията по правни въпроси.

След края на почивката Атанасова изтъкна, че се е стигнало до безпрецедентна ситуация и то точно в правната комисия. Съпартиецът ѝ Марин Маринов пое тази теза и заяви, че хаосът е заради воденето на Стоев. Той поиска прекъсване на заседанието и насрочване на ново след 15 минути с точка единствена - гласуване на промените в Наказателния кодекс.

В крайна сметка председателят ѝ Стою Стоев заяви, че промени в дневния ред не може да има без да се приеме настоящия, който повторно не бе приет, а с това бе прекратено и заседанието на комисията. От ПП обаче настояха все пак изслушване да има, макар и в неформален формат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

21.06 2023 в 19:36

За тия двете на снимката политиката е надлъгване между групичките в прогимназията. Лошото е, че това не е безплатно за нас, а добре платено за тях.

318

3

Valioka

21.06 2023 в 17:42

Ами, така ще е... Да не бяха толкова гласовете за ГЕРБ и Израждане, нямаше да е така, но ние не сме народ, а мърша... Моого отдавна го е казал поетът.

4038

2

Moirae

21.06 2023 в 17:18

Неумело прикритото мнозинство на корупционерите и създаденото от тях плашило - Израждане.

345

1

Джендо Джедев

21.06 2023 в 16:23

Партийките на статуквото почнаха с к*рвенските номерца.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки