Нинова: Не е само Хасково, виждате какво става в Ботевград и Габрово

OFFNews 04 октомври 2017 в 17:25 6106 3

Не е само Хасково, виждате какво става в Ботевград, Габрово, можем да изреждаме още много общини. Това е част от целия порочен модел. Това, което става в Хасково, е следствие на умишлено заложена политика от правителството на Бойко Борисов и тази политика си има лице – премиерът Борисов, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на национална среща с кметове от левицата за Бюджет 2018.

Правителството реже парите на всички общини със закон - Закона за бюджета, но след това с постановление на МС, субективно,  финансира общини, управлявани от ГЕРБ. Когато там се излеят парите, идват вече общинските фирми и назначенията. Тази роднинска администрация бива използвана после за избори, твърди Нинова.

Нашата задача оттук нататък е да дадем на този народ смелост, че има кой да застане до него, да го защити, поведе. Както виждате, ние го правим на национално равнище, но трябва, като екип, да го направим и по места – национално ръководство, общински председатели, кметове, депутати, всички в екип да разобличим този порочен модел. Ето защо ви моля, тук има общински председатели на общини, които са управлявани от ГЕРБ – бъдете ярка и категорична опозиция на този модел по места! Не мълчете и не се страхувайте, призова лидерът на БСП.

Нов закон за местната власт

Обещахме ви, че ще внесем в Конституционния съд обжалване на процедурата, по която се раздават средства с постановление на МС на определени общини. Това обещание е изпълнено и Законът за публичните финанси в тази му част, която беше променена и дава основание на Борисов да финансира субективно свои кметове, се намира вече в КС и чакаме решение от там, обяви Нинова пред събралите се кметове на "Позитано" 20.

Същевременно тя обяви, че БСП ще излезе "с едно предложение за абсолютно нов Закон за местото самоуправление и местната власт."

Мисля, че можем да си дадем една година срок, той е разумен, и преди местните избори да излезем с цялостно нов закон, който да даде нова философия на местната власт. Защото не може да продължава моделът, по който общините предоставят 80% от услугите срещу 15% от финансовия ресурс, каза лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews