Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Ненчев гласувал за Бюджет 2016, но не знаел за орязването на социалния пакет

Юлиан Христов 05 ноември 2015 в 17:51 3565 9

Ненчев гласувал за Бюджет 2016, но не знаел за орязването на социалния пакет

Министърът на отбраната Николай Ненчев е гласувал бюджета за 2016 година на извънредното заседание на Министерски съвет миналия петък, но не знаел, че в него е включено орязването на социалния пакет на военните.

Това стана ясно след днешното заседание на комисията по отбрана в парламента. 

Пред журналисти в четвъртък министърът обясни, че вариантът, който е гласуван от правителството, не е включвал тези точки. Това означава, че би трябвало те да са включени по-късно - когато са внесени за гласуване в парламента. 

Пред OFFNews депутатът от ГЕРБ Валентин Радев каза, че в комисията министърът е обяснил, че орязването на придобивките не били съгласувани с него и той не знаел, че са включени в проектобюджета за догодина. Това потвърди и депутатът от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Пред депутатите Ненчев е изразил притеснения за орязания социален пакет и е търсил подкрепа за промяна в на текстовете в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета. 

Въпреки твърдението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че идеята е била дискутирана два месеца преди това, от обясненията на Ненчев става ясно, че финансовият министър е внесъл промените без знанието на министрите. Това беше обявено и от самата Бъчварова в сряда. 

От твърденията на военния министър излиза, че текстовете са внесени допълнително в Народното събрание, след като правителството е гласувало приекта за бюджет. Това е пряко обвинение към финансовия министър Владислав Горанов

Към момента от Министерството на отбраната не обявява официално има ли и колко са подадените към момента рапортите за напускане в армията.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов потвърди, че бойните пилоти са спрели учебните си полети, защото не били разположени. До края на седмицата няма да има полети, обясни той, но допълни, че дежурството по охрана на въздушното пространство не е сваляно. 

Николай Ненчев е категоричен, че ще има дисциплинарни наказания за военни, които излизат на протест. За момента обаче не е ясно по каква методика министерството смята да идентифицира хората, които са излезли на улицата и как ще бъде доказано, че те са протестирали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews