Надежда Йорданова: Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна

OFFNews 01 ноември 2022 в 21:08 2517 5

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС

Надежда Йорданова

Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна. Защото по конституция органът, който повдига и поддържа обвинения в съда е българската прокуратура. Това заяви в ефира на "Лице в лице" на Би Ти Ви народният представител от "Демократична България" Надежда Йорданова. 

Йорданова изрази съмнение, че предвидените за първото заседание на правната комисия цели осем законопроектамогат да бъдат обсъдени задълбочено.

"Антикорупционният закон, внесен от "Продължаваме промяната", е първа точка в дневния ред, но днес служебното правителство внесе и техния законопроект. По правилник ние трябва да разгледаме тези два законопроекта в едно заседание. „Демократична България“ има своите бележки и опасения, има своите важни моменти, които ще настояваме да бъдат отстранени между първо и второ четене. Дебатът ще бъде труден, защото това е един сложен закон и е много важно за „Демократична България“ това да не се превърне като поредната бухалка на властта", каза Надежда Йорданова.

“По оценка на „Демократична България“ в законопроекта не се съдържат достатъчно гаранции за защита на правата и интересите на гражданите и на засегнатите юридически лица. Същевременно се дава една свобода на антикорупционния орган, който гарантира след това успешно повдигнато и поддържано обвинение от съда”, подчерта депутатът от ДБ.

Надежда Йорданова коментира и двата законопроекта за изменения в Изборния кодекс, които ще бъдат обсъждани в първото заседание на правна комисия и целят връщането на хартиената бюлетина. “Машинното гласуване ограничи манипулациите на вота и реши проблема с недействителните бюлетини. На изборите на 4 април имаше 85 000 недействителни бюлетини. На предходните избори невалидните бюлетини бяха само в секциите с хартиено гласуване. Искаме да продължаваме тази практика ли? Това е лош знак за българската демокрация”, категорична е Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

02.11 2022 в 11:17

На думи и баба знае, тези от ДБ не се ли усещат

5827

1

pisnamiotmutri

01.11 2022 в 23:10

Успешната борба с корупцията става с независеми медии и информирано общество. При превзета четвърта власт ще ви повтарят, че махате чужди за да слагате свои и ще се моткат нещата с години докато останем само на роми.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки