Над 98 милиона лева ще ни струват изборите на 9 юни

OFFNews 11 април 2024 в 20:50 1097 1

Правителството прие решение за подготовката и произвеждането на изборите

Снимка Getty Images

Правителството прие решение за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент на 9 юни.

Одобрените средства са в размер на 98 179 400 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; осигуряване на гласуването в чужбина; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 година.

Правителството прие и решение за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни.

Министерският съвет възлага на министъра на транспорта и съобщенията координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите предстои да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци. Министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На правосъдния министър се възлага също издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Министърът на електронното управление трябва да организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс, включително като сключва необходимите за целта договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки