Набързо променят Изборния кодекс: Правна комисия върна хартиената бюлетина

Йорданка Веселинова 02 ноември 2022 в 18:02 3874 5

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Корнелия Нинова - вносител на проектозакона за връщане на хартиената бюлетина

Набързо и без съществен дебат парламентарната правна комисия гласува промените в Изборния кодекс и на първо четене върна хартиената бюлетина.

Спорът за хартиения вот започна още рано сутринта при гласуването на програмата за работа на парламента, според която законопроектите за промени в ИК ще се гледат още този петък. ПП и ДБ опитаха да спрат връщането на бюлетината, но ''мнозинство хартиена бюлетина'' - ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, надви.

В началото на заседанието на правна комисия от ПП поискаха точките за Изборния кодекс да отпаднат, тъй като липсват постъпили становища и респективно - липсва възможност за реално обществено обсъждане. В крайна сметка искането им не бе уважено и депутатите на ПП напуснаха заседанието на комисията.

ПП напусна правната комисия: Приемат закони през задния вход

Така в дневния ред на комисията се появиха три проектозакона за промени в ИК - на БСП за връщане на бюлетината, на "Възраждане" - за промени в ЦИК, и на "Демократична България" - за повишаване на сигурността на машинния вот.

В хода на дебата Анна Александрова от ГЕРБ-СДС заяви, че обсъждане по законопроектите на БСП и "Възраждане" е имало в комисия в края на 47-ото Народно събрание. Тогава обаче комисията заседава при липса на кворум и в края ѝ присъстваха само двама депутати.

Как реформата в КПКОНПИ се превърна в заложник на хартиената бюлетина

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ пък поиска да ѝ бъде представена т.нар. "подписка" в подкрепа на хартиената бюлетина, която се използва в подкрепа връщането на хартията. Тази сутрин Йордан Цонев заяви, че не било нужно обществено обсъждане на предложените промени в Изборния кодекс и се аргументира със събраната от Недялко Недялков, Станислав Недков-Стъки и Петьо Блъсков подписка за връщането на бюлетината.

Недялков, Стъки и Блъсков събрали 110 000 подписа срещу машинния вот, ГЕРБ ги подкрепи

Надежда Йорданова каза, че е поискала подписката да и бъде представена, но до нея стигнали две странички с подписи, които дори не отговарят на изискванията, а т.нар. "инициативен комитет" на Недялков, Стъки и Блъсков изобщо не съществува. По искане на председателя на комисията Радомир Чолаков в зала бе донесен кашон с папки и той демонстративно го посочи на Йорданова. Депутатът от ГЕРБ все пак призна, че може и документите да не отговарят на изискванията за подписка.

Кашонът с подписи/ Снимка: OFFNews

В зала все пак се появи представител на "инициативния комитет", който обясни, че подписите на хартия били 77 хил., а останалите били събирани през онлайн платформа.

В хода на дебата стана ясно, че от Продължаваме промяната, Демократична България, Български възход и "Възраждане" няма да подкрепят връщането на хартиената бюлетина, което според тях е предпоставка за манипулации на вота.

В крайна сметка проектозаконът на БСП мина с 11 гласа "за", на "Възраждане" - с 14, а на "Демократична България" - с 13. И трите версии ще се обсъждат на първо четене в зала в петък. След това ще се върнат за редакции в комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Васил Ангелов

03.11 2022 в 16:10

Връщаме кошмара на СИК-вете с паралелно броене и замотани протоколи грешни цифри и всичко което може да се обърка, те в София и разписките си не могат да преброят па камоли действителни бюлетини от недествителни, не знам кой ще им се върже да брои при тази ситуация за това предлагам който го решава това за връщането на хартиената бюлетина да изкара един курс от ИК за броене на бюлетини и ако сгреши да си депозира заплатата на депутат за благотворителност

22548

2

dolivo

02.11 2022 в 19:04

Добре дошли в 18 век

Гласувайте си с чувалите бюлетини


 
X

Какво трябва да знаем за коклюша