На живо: Демонтират ПСА, кран ще сваля бронзовите фигури (видео, снимки)

Войниците и шмайзерът отиват в Лозен

OFFNews 12 декември 2023 в 09:14 16580 28

МОЧА

Снимка Фейсбук на Иво Мирчев

Демонтажът на бронзовите фигури на паметника на съветската армия (ПСА) започва днес, съобщи общинският съветник Симеон Ставрев от ПП-ДБ-СС. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото, съобщи във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

Днес стартират първите стъпки, като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани.Фигурите ще бъдат преместени в държавен имот, където ще бъдат охранявани, обяви областният управител на София Вяра Тодева край ПСА рано сутринта. Имотът се намира в Лозен, уточниха за OFFNews от областната управа. 

Снимки: OFFNews и Рени Петрова

Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала", обясни Марин Марков - скулптор, пред БНТ. 

В района около паметника има засилено присъствие на полиция и жандармерия. Засега не е ясно точно каква част от фигурите ще бъдат демонтирани днес, демонтажът ще продължи и в следващите дни. 

Фигурите на паметника на съветската армия, наричан МОЧА, ще бъдат демонтирани до 30 дни, съобщи кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков на 8 декември.

Пред паметника вече е Мая Манолова, една от основните защитнички на паметника. "Питам къде е кметът Васил Терзиев, защо си е в леглото", коментира тя. 

Развален телефон: Ограда на ПСА удари Свиленски. Нинова: Бият депутати

Междувременно представители на БСП блокираха в ранния следобед Орлов мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

28

AlexT

24.01 2024 в 11:53

ЗАЩО не МОГА да гласувам / ЗА или ПРОТИВ / под всяка статия, мнение в сайта ??

-1395

27

AlexT

13.12 2023 в 13:46

3 ,.. Сега и днес виждате добре , какво има в главите на потомствените комунисти- война в Европа в 21-вия век ..
А мутрата на този от „възраждане”” , добре запомнете ..Това са новите комуно- фашистчета, жадни за 45 годишна власт !! За този боклук са гласували само КАНДИДАТ руските крепостни селяни – да си го знаят ..

-1395

26

AlexT

13.12 2023 в 13:44

2. Царят не изпрати нито един войник на Източния фронт и НЯМАШЕ нито един загинал българин , в пожара на цяла Европа !!
Концлагерите ги направиха КОМУНИСТИТЕ след 9-ти септември ! БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА – бяха вкарвани хората там ..Слугите на „освободителите”- съветски затвориха границите ,избиха и ликвидираха лидерите на ВСИЧКИ други ПАРТИИ,въведоха сталинската ДИКТАТУРА , САМО слуги на кремъл – в Народното събрание и т.н..
Окупирана България потъна в своето безвремие, докато на Запад в Европа , други държави се РАЗВИВАХА / още не можем да ги стигнем / , станахме съветска КОЛОНИЯ без НАШИ свободни избори, граждански европейски ПРАВА, свободен бизнес и търговия , и една КАСТА САМО на ВЛАСТ – за 45 години- съветските агенти, продажници ..и т.н.
Сега и днес виждате добре , какво има в главите на потомствените комунисти- война в Европа в 21-вия век ..
А мутрата на този от „възраждане”” , добре запомнете ..Това са новите комуно- фашистчета, жадни за 45 годишна власт !! За този боклук с

-1395

25

AlexT

13.12 2023 в 13:42

В България фашизъм НЕ Е имало : нито концлагери с пещи, нито избиване на евреите ,нито ЕДНОпартийност , забрани за ДРУГИ партии , ИМАЛО е и ОПОЗИЦИЯ на Хитлер в Народното събрание, когато ТОЙ е ВЛАДЕЕЛ, вече , ЦЯЛА ЕВРОПА ! И те не са били КОМУНИСТИТЕ !!
В ‘парламента” на сталин, никога НЕ Е имало ДРУГИ ПАРТИИ, каквито е имало в България..Имало е ,у НАС ,РЕАКЦИЯ на Държавата срещу ВЪОРЪЖЕНА съпротива- за завземане на ВЛАСТТА НЕ по пътя на гласуването / имало е и социалдемократи в НСъбрание / а по съветски образец- от комунистите – агенти на кремъл ...ТЕ са СЪДЕНИ от българския СЪД, а не пращани БЕЗ СЪД и присъда , като след 9-ти- в концлагерите на комунизЪма –социалиЪма ..
България не беше ОКУПИРАНА от Хитлер, но беше ОКУПИРАНА , завладяна от пълчищата на сталин !! НАД 30 000 млади момчета загинаха в безсмислената , вече, война , при отстъпленито на германската армия от Гърция, за новата територия на сталин !? Царят не изпрати нито един войник на Източния фронт

3251

24

динозавър

13.12 2023 в 00:45

Нинова: Бият Паниковски.

-1395

23

Гьорче2

12.12 2023 в 16:10

https://youtu.be/FyubQByktHo?si=VYt_uHxmFqSA5IIP

-529

22

6екеr4о

12.12 2023 в 15:00

МаяМа се беше разпенила, ма много ѝ личеше, че сама не си вярва!

А мнението ми за Шестоъгълния Петох@йник е същото, като това за МОЧА. Когато го откриха бях ученик в гимназията и с 2 каки - студентки му отделихме повече от 2 часа в опити да го разгадаем, не можахме! Паметникът бе нашарен и с цитати от Левски, може би с идеята да му бъде придаден някакъв смисъл!?

Сега, ако ще и 3 часа да разказвам на 25-годишния ми син, не снимки, холограми да му показвам, пак ще остане в някаква минимална степен осведомен, но не и сведующ по въпроса с Шестоъгълния!

788

21

jorj

12.12 2023 в 14:54

Предлагам 12.12 за Национален Празник на Република България! Хем красива и хармонична дата, хем начало на нещо Добро, нещо Велико!!!!!

705

20

Kalki

12.12 2023 в 13:07

Одобрявам !

400

19

демотиватор

12.12 2023 в 13:07

Как ще ми липсва само, почти като "Петохуйника" пред НДК на титана на пролетарското изкуство, геният Старчев, където човек можеше при нужда да се облекчи (некои и други работи правеха там...)!!!
Каква величайша загуба, дехидратирах се от плач..... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика