На чия страна сте, Twitter, Google, Facebook? Заличете цялата пропаганда на Путин!

Радан Кънев, Андрей Ковачев и още евродепутати отправят този призив в писмо до технологичните гиганти

OFFNews 28 април 2022 в 09:17 3812 5

Снимка БТА/Минко Чернев

Андрей Ковачев

Писмо до технологичните гиганти заради войната в Украйна изпрати група евродепутати, сред които и българските Радан Кънев (ЕНП/Демократична България) и Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Те призовават Twitter, Google и Meta да предприемат сериозни мерки за прекратяване на дезинформацията и военната пропаганда на руския президент Владимир Путин.

Писмото е написано по инициатива на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма (САЩ) и Асоциация „НИКОГА ОТНОВО“ (Полша). В него се казва:

Уважаеми,

Докато светът наблюдава с ужас бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, компаниите, които представлявате, трябва да решат на коя страна на историята са. Може да изпълните своята отговорност като глобални корпорации, на които милиарди хора разчитат, и да предотвратите още смърт и разрушение в тази нелегална война, вече довела до хиляди жертви, милиони бежанци и разрушени градове.

Изборът не би трябвало да е труден. Големите технологични компании вече премахнаха част от руските пропагандни канали като RT и Sputnik News. Въпреки това ключови политически лица все още необезпокоявано използват платформите ви за да сеят омраза и дезинформация, подхранвайки тази война. Пример за това е Александър Дугин, идеологът на „националболшевизма“, един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. В допълнение, опасни фашистки групировки и групи с привърженици на идеята за превъзходството на бялата раса биват вдъхновени точно от тази пропаганда.

Военните пропагандни канали на Путин все още присъстват солидно в социалните мрежи. Очевидни са примерите с прокремълските профили в Туитър и много други. Тази дезинформация вреди и подрива демокрациите. Тези канали и профили трябва да бъдат незабавно премахнати.

Подходът „на парче“ е неприемлив. Всеки канал или профил, бълващ провоенна пропаганда и дезинформация трябва да бъде свален от платформите ви, особено тези, които имат солиден политически „гръб“, които иначе биха използвали наличните вратички, за да избегнат това.

Стъпките на големите технологични компании, предприети в началото на руската инвазия, не са достатъчни. Видяхме как възникна дискриминация, омраза, насилие и дори геноцид докато големите технологични компании губят време. Този път вашите компании трябва да се активизират и да направят правилното нещо, да вземат поука от гражданите на Украйна и всички, които ги подкрепят, включително руското движение за мир, и постави човечеството преди печалбата и властта.

Подписали са се следните членове на Европейския парламент: Radosław Sikorski, Radan Kanev, Bogusław Liberadzki, Nicolae Ștefănuță, Miriam Lexmann, Ljudmila Novak, Adam Jarubas, Sandra Kalniete, Ivan Štefanec, Vlad Gheorghe, Aušra Maldeikienė, Jarosław Kalinowski, Elżbieta Łukacijewska, Rasa Juknevičienė, Eugen Tomac, Ewa Kopacz, Sylwia Spurek, Krzysztof Hetman, Andrey Kovatchev, Andrzej Halicki, Petras Auštrevičius, Liudas Mazylis, Nathalie Loiseau, Vladimír Bilčík

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

28.04 2022 в 15:43

"Свобода на словото" и "Вече в Русия има" - това откакто там забраниха всички независими медии ли? И откакто въведоха закон с наказания до 15 години затвор, ако напишеш "война"?
"Разумен" написа най-големите глупости, които путлеров трол е пръскал тук от началото на седмицата. Маладец!

-5502

6

Разумен

28.04 2022 в 11:00

Свобода на словото и европейски ценности, вече в русия и китай има повече свобода на словото отколкото в ЕС и САЩ. България на 120 място по свобода на словото в медиите. То за това толкова лъжи и пропаганда се лее из нашите медии.

2550

4

alfakentavur

28.04 2022 в 10:24

ICF, освен че се припознаваш в копейкините тролчета - какво ми говориш кога в България паднал режима.
Тук става дума за Украйна и Русия, а ти си на страната на Русия. Я ми опиши режима и свободата на словото там!

3767

3

Име на профила

28.04 2022 в 10:21

Той каза копейкини тролчета, ти що побърза да се припознаеш :-)

2550

1

alfakentavur

28.04 2022 в 09:43

Офнюз, моля и вие направете това - забранете профилите на путлеровите копейкини тролчета, изтрийте им коментарите. И спирайте всеки нов профил, който си регистрират.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика