На 27 септември ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетината

Кристина Минчева 19 септември 2023 в 14:43 1155 1

Росица Матева

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Росица Матева

На 27 септември в ЦИК ще бъде изтеглен жребият за определяне номерата в бюлетината на всички партии и коалиции, които са регистрирани, след което всяка общинска избирателна коалиция ще определи номерата на местните коалиции и на инициативните комитети, издигнали независими кандидати, съобразно реда на постъпване и завеждане на листата на заявлението на партията или коалицията във входящия регистър на съответната общинска избирателна комисия.

Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева по време на седмичния брифинг на комисията.

Тя каза още, че до 23 септември регистрираните в ЦИК коалиции или в общинските избирателни комисии местни коалиции имат възможност да правят промени в състава и съответно в наименованието, ако някоя от съставните партии, които носи името на коалицията, напусне.

До 26 септември трябва да бъдат регистрирани всички кандидати за кметове на кметства, кметове на общини и райони и за общински съветници. Митева информира, че ще избираме 5053 общински съветници.

Матева припомни, че регистрирани в ЦИК са 58 партии и девет коалиции, а вчера е приключил срокът за регистрация на тези партии и коалиции и съставените от тях местни коалиции в общинските избирателни коалиции, както и срокът на кметовете на общини да обявят мястото и срока за провеждането на консултациите за назначаване съставите на секционни избирателни комисии. На някои места тези консултации вече са проведени.

Относно обществената поръчка за софтуера на машините, говорителят на ЦИК коментира, че все още не може да каже как ще бъдат построени екраните на машината, тъй като в заданието, което е част от обществената поръчка, се изисква изпълнителят да предложи поне два варианта.

"Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се върне и да промени своя избор, но как ще се случи на практика, ще разберем след като бъдат проведени преговорите и бъде сключен договорът“, каза още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

19.09 2023 в 14:58

Чувал съм, че в други страни нямат номера на партиите и коалициите. Като искаш да гласуваш за някого, трябва да го откриеш и прочетеш в списъка. Тук кое го налага - да се спести ценно време за гласуване на гласоподавателите, които хич не са много или защото някои имат проблем да четат на български? Би трябвало това да си е техен проблем.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика