Мишо Шамара и Ташева от „Атака“ в доклад на Държавния департамент

OFFNews 29 юли 2014 в 17:22 28411 19

Снимка Николай Варадинов / Булфото

Мишо Шамара.

Рапарът Мишо Шамара и депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева попаднаха в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на религиозните свободи в България.

През юли 2013 г. рапърът Михаил Михайлов (Мишо Шамара) критикува бившия финансов министър в телевизионно интервю, излъчено на живо, наричайки го „еврейска гад”. Нямаше непосредствена реакция нито от страна на интервюиращия репортер, нито на правителството. В последвалото си извинение Михайлов обясни, че коментарът му бил клише - пише в документа.

В доклада се посочва още: "През октомври Магдалена Ташева, депутат от „Атака”, нарече бежанците „частна мюсюлманска армия, обучена за терористични действия в лагери край турско-сирийската граница“. Екстремната националистическа партия ВМРО продължи да организира протести пред съда в Пазарджик срещу носенето на религиозно облекло и пропагандирането на исляма".

През февруари близо 1 000 души участваха в шествие в центъра на София, организирано от Българския национален съюз в памет на генерал от времето на Втората световна война, известен с антисемитските си възгледи и пронацистка дейност, пише още в документа. 

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ фигурира и следният пасаж:

"Потребители на социалните медии отправиха обвинения към изтъкнат американски гражданин, че е виновен за антиправителствените протести, започнали през юни. Според тях, мотивиран от еврейския си произход, той е финансирал НПО, които са се изявявали активно в протестите." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки