Министър Карадимов: Ще работим за нова стратегия за Българската банка за развитие

OFFNews 14 април 2024 в 14:08 1445 1

Росен Карадимов

Снимка Министерство на иновациите

В следващите два месеца ще работим за изработване на нова стратегия за Българската банка за развитие (ББР). Тя може да стане флагман на структуроопределящи национални политики. Сред основните й цели е подпомагане на публични политики на държавата, подкрепа на малки и средни предприятия и преодоляване на регионални диспропорции.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в „Неделя 150“ по БНР.

По думите му стратегията на ББР е изтекла в края на 2023 г., а изготвянето й трябва да мине през Министерския съвет и работна група, в която да участват заместник-министри от всички министерства. „Стратегията ще даде възможност на този кабинет да заложи приоритети в политиката, без да надвишава правомощията си по Конституция“, каза още министър Карадимов.
Той заяви, че е получил покана да се включи в служебния кабинет в качеството си на председател на Надзорния съвет на Банката. Тя е една от основните структури в рамките на Министерството на иновациите и растежа. Министър Карадимов подчерта, че за година и половина е успял да направи ББР една от най-прозрачните институции в България. „Смятам, че и това е основна причина да бъда поканен в служебния кабинет“, каза още той.

Карадимов заяви, че с встъпването си в длъжност в ББР е формирал Консултативен съвет, който включва петте национални работодателски организации, двата национални синдиката и Сдружението на общините. „Чрез този Съвет се създаде връзка между бизнеса и банката, както и обществен контрол в институцията“, каза министърът. Той подчерта, че преди месец е бил завършен и докладът на „Прозрачност без граници“ без никакви забележки, направили са пълна верификация на всички процедури и дейности в ББР. Основният акцент в работата на международната организация е борбата с корупцията. Министър Карадимов заяви, че нито служебният министър Александър Пулев, нито досегашният Милена Стойчева са правили опити за влияние и намеса в Банката.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че служебното правителство е политически балансирано, а смяната на заместник-министри не е чистка. „Никой не може да задължи отговорния министър да работи с екип, който той не може да подбере“, подчерта Карадимов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

PaulPierce

14.04 2024 в 19:29

Как може да сложат комуняга за министър на иновациите, след като върховият иновационен продукт на този режим е жигули?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки