Министър Динкова очаква силен зимен сезон

Туризмът не е евтина услуга, въпросът е да го направим максимално достъпен, каза тя

OFFNews 20 януари 2024 в 11:13 1030 0

Зарица Динкова

Снимка БГНЕС/архив

Имаме все по-качествен туризъм и все повече туристи, което ни поставя на международната карта на предпочитаните дестинации, но трябва да спрем да търсим само негативните новини.

Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по Нова тв. „Цените растат навсякъде, услугите не са евтини и туризмът не е евтина услуга, въпросът е да го направим максимално достъпен. Трябва да работим за повишаване качеството на живот на българите, за да си позволяват да ползват повече услуги и именно в тази посока работи правителството ни,“ подчерта още Динкова.

Министърът на туризма допълни, че усилията трябва да са насочени в посока повишаване качеството и богатството на изживяванията, както и да показваме богатството и историята на България и на по-малките населени места. 

Министър Динкова подчерта, че тенденцията от лятото за растеж на българския туристопоток продължава и през зимния сезон.

„За момента, през декември имаме близо 5% повече туристи в сравнение с 2022 г. Имаме ръст през зимата и на чуждестранните туристи. През декември туристите ни от Турция са с 22% повече, италианските са почти с 50% повече в сравнение с предходния декември“, подчерта министърът на туризма. 

Тя изтъкна и факта, че влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода ще съкрати проверките по летищата с между 20 и 30 мин. А след среща с туристическите ни аташета в Германия, Турция и Полша обратната връзка, които получаваме от местните туристически организации са изключително позитивни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки