Миков: Гърците показаха, че не са съгласни с неолиберализма

OFFNews 06 юли 2015 в 16:44 3464 4

Според председателя на БСП Михаил Миков на вчерашния референдум гърците са показали, че не се съгласни с политиката на икономии и с неолиберализма.

"За мен това е израз на нагласите в гръцкото общество по един изключително важен въпрос, свързан с провала на политиката на икономии, на неолиберализма, който води до увеличаване на дълговете, до страдание за народите и никакъв резултат в крайна сметка”, заяви Миков пред журналисти в централата на партията.

По думите му Европейската комисия (ЕК) и гръцкото правителство трябва да си направят изводите от случилото се вчера, за да се стигне до разумно споразумение между двете страни.

„Рано е за пълни изводи, като се изключат тези, които най-запалено пропагандират безропотното изпълнение на една политика, която получава все повече провали”, добави Миков.

Той каза още, че тази седмица от БСП ще внесат в деловодството на парламента законопроект за намаляване на данъчната ставка за бебешки стоки на 5%. Става въпрос за храни за кърмачета, памперси, детски столчета за автомобил.

„От 2006 г. до 2014 г. по статистически данни разходите за отглеждане на дете от 1 до 3 години са се увеличи от 200 на 267 лв.”, аргументира предложението на левицата Миков.

Според него тази промяна била насочена към подобряване на тежката демографска криза в страната.

„Това е сигнал, че постоянно трябва да се търсят мерки в тази посока, за да се облекчи отглеждането на дете”, категоричен бе лидерът на БСП. Той припомни и, че миналата година с бюджет 2015 са били замразени всички социални плащания. „Тук не става въпрос за стимулиране на раждаемост, но това е знак, че държавата разбира проблема на семействата, които имат деца”, подчерта Миков.

Той припомни, че в повечето страни от Европа има диференцирана ставка. Според него са несъстоятелни аргументите от типа: мярката е трудна за администриране или могат да стават злоупотреби.

„Ако сме нормална държава, която мисли за бъдещето, разходът не би трябвало да има значение. Не може фискализмът да е водещ при всяко едно решение”, каза още Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки