Мерджанов: Плевнелиев превишава конституционните си права

OFFNews 25 юли 2014 в 11:07 4179 5

Атанас Мерджанов

"Президентът поставя условия, които далеч надвишават конституционните му права. Той постоянно пледира за актуализация на бюджета, за предварително разрешение служебното правителство да емитира дълги и за решение по казуса с БНБ".

Това обяви председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов след речта на президента Росен Плевнелиев пред депутатите. Плевнелиев повтори, че е наложително до края на живота си парламентът да актуализира бюджета за тази година, да разрешат на служебното правителство да тегли външен дълг и да смени ръководството на БНБ.

"Напомням на президента, че разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заместването й с президентска.  Служебното правителство е конституционно ограничено до два месеца и неговата задача е бързата организация на честни избори", нападна го Мерджанов.

По думите му основната грижа на президента трябва да е организацията на честни и почтени избори.

Той повтори тезата на БСП, че няма никакви обективни причини за промени в държавния бюджет, а има нужда само от актуализация на бюджета на Здравната каса.

Мерджанов припомни, че миналата година Плевенелиев наложи вето на актуализация на бюджета с мотива, че това "не е акт, който следва да се гласува набързо и по неясни причини" и се обяви срещу увеличаването на дълга, защото щяло да навреди на икономиката.

"Преди месец си говорихме пак за плавен преход към стабилност, приехме го това като необходимо условие да успокоим обществото и политическите партии в рамките на своята експертност да се опитат да го постигнат.

Аз направих всичко възможно в тази посока и бих искал дори да оттегля абсолютно доказаните от нас параметри за актуализацията бюджета, за да има спокойствие в мандатоносителя БСП, коалиционния партньор ДПС и колегите от "Атака", отговори на тази атака лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Предлагам просто да вземем закона за изменение на държавния бюджет за 2014 г., който е внесло вашето правителство с вашия мандат, г-н Мерджанов, вашите министри са казали, че той трябва да бъде актуализиран", призова Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика