Менда Стоянова за Бюджет 2015: Трябва да стабилизираме държавата след бедствието БСП

Нели Чолашка 08 декември 2014 в 16:15 2371 1

Менда Стоянова

"Резултатът от управлението на БСП е рекорден дефицит. Ситуацията напомня 2009 г. (когато ГЕРБ за първи път пое властта). Политическият извод е "бедствието, когато БСП управлява".

Това обяви Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия, в началото на дебатите преди гласуването на първо четене на Бюджет 2015 г.

След 3.5 години управление на ГЕРБ фискалната консолидация на бюджета достигнала 0.45% от БВП, за да стигне до 3.7% след година и половина управление на БСП, каза още Стоянова.

По думите й първото и най-важно нещо, което трябва да свърши Бюджет 2015, е да спре стремглавото спускане на държавата по спиралата на финансовите дефицити. 

Менда Стоянова избори четири основни грешки във финансовата политика на кабинета "Орешарски", които са довели до днешните проблеми:

Неизпълнение на бюджета с 1 млрд. лв.;

Много разходи, които не са били обезпечени;

Спрени европейски фонодове - неусвояване на парите по европейските програми, създаване на проблеми на фирмите-изпълнители и общините-бенефициенти, и фактор за допълнителен дефицит за 2014 г.;

Случаят КТБ - допълнителен дълг от 2 млрд. лв. пряка загуба и косвени загуба за икономиката, които анализаторите тепърва ще изчисляват.

Вие сега предлагате "Пица динамит с 4 фитила", отговори й Ферихан Ахмедова от ДПС, напомняйки за "постната пица" на финансовия министър от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков.

Проектът за бюджет за 2015 година предвижда дефицит до 3% от БВП и забавяне на темпа на икономически растеж до 0,8%.

Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лв. Не се предвиждат промени в данъците.

Минималната работна заплата ще се увеличи от с 20 лева до 360 лева, а от 1 юли - с още 20 лева до 380 лв. Първоначално беше предвидено замразяване на минималното възнаграждение, но Горанов склони на отстъпки.

Залага се и вдигане на възрастта и стажа за пенсионирате. Все още се обсъжда дали скокът да е с по 4 месеца годишно за мъжете и жените или на по-малки стъпки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews