"Медиите на Пеевски играят важна роля за съществуването на управлението"

OFFNews 11 декември 2015 в 18:37 11891 13

Медийната машина на Пеевски играе много важна роля за съществуването на управлението и на цялостната конфигурация в парламента. Някакво препокриване на интереси някъде съществува. От какво се състои то не мога да коментирам. 

Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов в интервю за BiT.

Иванов подаде оставка в сряда, след като депутатите приеха предложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС. Оставката му беше веднага приета от премиера Бойко Борисов. 

Не мисля, че съдебната реформа е погребана. Гражданите искат съдебна реформа, затова тя ще се случи. Ясно е кой не иска реформа – олигархията, прослойка, която спазарява властта, управлява, без да дават отчет на никого, допълни Иванов. 

Не съм изненадан от това, което се случи, имаше достатъчно знаци за това, но все пак имахме подписите на 180 депутати, имаме управляваща коалиция, или поне имахме, имаше основания да се придържаме към исканията, посочи той. 

Обратното броене започна с моето искане за проверка на скандалите и последвалата истерична пропагандна война срещу мен, която продължи 40 дни. Реакцията обаче показва колко е важна тази реформа, категоричен е Христо Иванов. 

По думите му неговото настояване за намаляване на властта на главния прокурор е било прието като желание да смени главния прокурор Сотир Цацаров, а накрая и самият Цацаров е подел тази теза. 

Ясно е, че обвинението е комично, стана ясно, че зад мен стоят 10 депутати в най-добрия случай, с какъв ресурс бих искал да сменям главния прокурор. Цацаров също започна да възпроизвежда тази точка – оставен сам със себе си човек с много власт става все по-параноичен, коментира бившият правосъден министър. 

Дайте тази свръховластена фигура да я поставим в политическото поле, так, където всяка институция подлежи на форма на контрол. Личната съдба на Цацаров никога не ме е вълнувала, допълни той. 

Христо Иванов обясни, че идеята му е била да се даде повече независимост на съда за сметка на главния прокурор, да се осигури баланс. 

Бях длъжен да опитам да направя реформа. Когато човек е на такава длъжност, не е там да предсказва времето, а да направи опит за реформа, аз опитах, докъдето ми стигнаха силите. 

Политическата класа не иска тази реформа, това е теза, доказана в рамките на случилото се. Не съм имал илюзии, че има кой знае каква политическа подкрепа за реформата, която трябва да се случи, имаше некомфортно политическо съгласие, коментира Иванов. 

Политическото бъдеще е разтегливо понятие. Живеем в общество, което може да влияе на политическата класа – това, че някой не желае едно или друго, не е окончателното решение, посочи той и допълни, че е изпълнена една от задачите му - да помогне за формирането на обществено мнение по въпроса и на разбиране на проблема. 

Моето пребиваване на този пост е най-маловажното в цялата ситуация. Предстои война и няма причина да обявяваме край или траур, каза още бившият правосъден министър. 

Връщам се в гражданския сектор. Това, че ще се преместя с няколко улици нагоре по "Раковска", не означава, че нещо ще се промени, посочи Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика