Мария Габриел утре изтегля проектокабинета, ако ПП-ДБ не се откажат от Асен Василев

Йорданка Веселинова 21 март 2024 в 18:32 17332 6

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Мария Габриел - вицепремиер и външен министър в кабинета "Денков" в оставка

ГЕРБ още утре изтегля проектокабинета "Габриел", ако ПП-ДБ не се откаже от Асен Василев и не последва публично извинение, научи OFFNews от свои източници в партията.

Към този момент още всички опции са на масата, но само ако ПП-ДБ се съобразят с по-рано поставените три условия на ГЕРБ за подновяване на разговорите.

"Няма смисъл да я унижаваме повече (Мария Габриел -б.а.)", каза високопоставен източник на OFFNews от ГЕРБ, който също потвърди, че се мисли за изтегляне на мандата.

В най-новата история на България до момента е имало само един такъв прецедент - в 46-ото НС, когато Пламен Николов от ИТН изтегли проектокабинета.

Друг представител на ГЕРБ, с когото OFFNews разговаря, заяви, че утре е крайният срок да се реши какво ще е бъдещето на мандата, така че да се следва духът на Конституцията, който определя срок от 7 дни за изпълнение на мандата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вчера, и днес заяви, че няма да прибързват с внасянето на кабинета за гласуване, за да може, ако получат "едно голямо извинявай", да се подновят преговорите. Той обаче и публично определи краен срок - до петък.

В настоящата ситуация на практика мандатът може да стои внесен в Народното събрание безкрайно, а Денков би могъл да продължи да е премиер в оставка с месеци, тъй като в основния закон няма срок за ситуация като тази, която се развива от вторник насам.  

OFFNews научи още, че в партията на Бойко Борисов изобщо не се обсъжда вариант проектокабинетът да бъде внесен в парламента, а в рамките на заседанието да се представят нови 11 министри. Точно толкова нови лица са необходими, за да може проектокабинетът "Габриел" да бъде гласуван след подадените 11 самоотвода на всички министри от квотата на ПП-ДБ.  Според решение 20 на Конституционния съд от 1992 г., ако тези имена на министри бъдат гласувани в пленарната зала, въпреки подадените от тях заявления, то избраният състав на правителство ще е противоконституционен, а решението на Народното събрание - нищожно, обясниха юристи.

Кой е на ход за подновяване на преговорите?

Днес доскорошните партньори в обединението решиха да си говорят, но с позиции в социалните мрежи. Първо  ПП-ДБ публикуваха декларация, в който искат от ГЕРБ да предложат как да се върнат на масата за преговорите с думите: "Вие сте на ход".

Броени минути по-късно партията на Бойко Борисов отвърнаха, но с три условия - незабавно публично политическо извинение, оттеглянето на Асен Василев от преговорите с поемането на ангажимент, че той няма да участва в евентуален бъдещ кабинет. От ГЕРБ-СДС са категорични, че Мария Габриел трябва да е премиер и позицията ѝ изобщо не следва да се коментира. Позицията завършва по същия начин, като тази на ПП-ДБ - с думите: "Вие сте на ход!"

Денков направи крачка назад

Междувременно в Брюксел премиерът в оставка Николай Денков заяви, че би работил и с Мария Габриел, и с Асен Василев. Той обаче изтъква, че доверието му в Габриел е счупено.

Относно поисканото извинение той бе лаконичен и заяви че е бил обиждан от Бойко Борисов, Делян Добрев и Делян Пеевски, но не е искал извинение, тъй като "не сме в детската градина или в режим "ти мен уважаваш ли ме?".

Каква е процедурата?

Ако утре Мария Габриел реши да изтегли мандата, то тя следва да подаде заявление до Народното събрание. След това администрацията на парламента изготвя служебно проекторешение, което се обсъжда и гласува в пленарна зала. След гласуването мандатът се счита за неуспешен и отново се завърта политическата рулетка с мандатите.

Президентът следва да връчи втори проучвателен мандат за правителство на втората политическа сила - ПП-ДБ. Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев обяви, че гледа към втория мандат, тъй като първият бил изчерпан. От ГЕРБ обаче са категорични, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ, тъй като уговорката е била кабинетът да се излъчи през първия мандат на ГЕРБ-СДС. Това бе казано и публично в поредица от телевизионни интервюта на преговорния екип на партията на Борисов от вчера и днес. 

След това ПП-ДБ имат 7 дни, за да реализират мандата. Ако се провалят - Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третата и последна папка.

Опция ли е третият мандат?

До момента Радев винаги е връчвал последната папка на БСП и винаги третият мандат е бил неуспешен. Още на консултациите обаче Корнелия Нинова обяви, че не иска трети мандат и по-добре за страната са нови избори. Такава бе тезата и на "Възраждане". От ИТН са на мнение, че на България е нужен експертен кабинет, но излъчен от следващия парламент. До този момент само ДПС призовава да има редовен кабинет.

Ако третият мандат отиде при ДПС, които вече са третата по големина парламентарна група - след разцепването на групата на "Възраждане", не е ясно какво ще е поведението на движението. Делян Пеевски вчера отправи призив ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат и да излъчат кабинет, защото по-добре за държават и хората е да има правителство. Въпреки това санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" Пеевски в края на февруари обяви, че за ДПС избори 2 в 1 са "чудесен вариант".

В най-новата история на България кабинет с третия мандат е реализиран само два пъти... и двата пъти с мандат на ДПС. Първият път е през 1992 г. при правителството на Любен Беров, а вторият - през 2005 г. - при правителството на Сергей Станишев. Ще има ли за трети път не е ясно. Ако това не се случи, то предстоят поредните предсрочни парламентарни избори.

При провал - Радев и Борисов ще редят служебен кабинет

Съгласно новата Конституция държавният глава няма да може да избере служебно правителство. Според шестата поправка на основния закон от декември миналата година, когато третият мандат се провали, Радев ще може единствено да избере кандидат за служебен министър-председател, но след консултации с парламентарните групи. За този си избор той е ограничен между председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Повечето от кадрите, стоящи на тези позиции, са номинации на ГЕРБ - Росен Желязков - шеф на парламента, Димитър Главчев - председател на Сметната палата, Димитър Радев - управител на БНБ. Омбудсманът Диана Ковачева също е кадър на ГЕРБ, но тя бе избрана за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в края на януари.

Служебният кабинет се определя от посочения от Радев служебен премиер.

С последните поправки в Конституцията правомощията на служебните правителства бе ограничена до провеждане на честни и свободни избори. Допълнителните ограничения следваше да се разпишат в закон, който "сглобката" така и не прие.

След това президентът следва да насрочи избори, но Народното събрание няма да се разпуска - отново новост от шестата поправка.

Летни избори 2 в 1?

Eвропейските избори в България ще се проведат на 9 юни. За да има избори 2 в 1 - парламентарни и европейски, следва Радев да обяви датата за вота до 9 април. Хипотетично при забързана процедура е възможно да се разиграе и този сценарий. В кулоарите на парламента се чуваше и идея за предсрочни парламентарни избори на 2 юни и европейски - на 9 юни. Този сценарий обаче е малко вероятен, тъй като това би означавало двойни разходи за провеждането на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

6

781000

22.03 2024 в 19:40

Изтегли ли го вече, или им дава още 24 часа до следващите 24 ?

11982

5

leomesi

22.03 2024 в 11:12

От ПП-ДБ не можеш да очакваш адекватно решение, по нито един въпрос.

5784

4

Бабатунде

21.03 2024 в 23:28

Печена скумрия с картофи!

-1395

3

AlexT

21.03 2024 в 19:58

Време е да се започне, да се споменава , че някои са слуги на мафията !! Крайно време е ..За Републиката ни , става дума ..
А Марчето да не се обижда толкова..Хахахахааааа ..
Все пак не е наречена глава на мафията , а само лице- слуга на Мафията ::))-
А в Италия е имало и жени шефове на клонове на Мафията ..:))..
Е , Марчето още не е достигнала такива ...висоти ..:))

-1395

2

AlexT

21.03 2024 в 19:55

Сикаджията не търси извинение заради Марчето/че била лице на мафията / ..
Той търси извинението заради себе си !! Всеки , който ще се извинява на марчето – всъщност ще отрече , че Боко е ..Мафията .:),, Т.е. , още един факт , който ще ни убеждава, че Мутрата , не е ..Мафия ::
Ерго, едно : ‘’Извинете Марче, не сте лице на мафията’’ ,/ въпреки че сте в пълнолетна възраст и знаете миналото на Боко /,
означава , че Марчето , като официален представител на ГЕРБ - и те, Герб-ръководство, не са мафията...:))))
Това цели и Боко ..Че той не е мафията – с хората около него ...:)) Ами, извинявайте му се ..:)) Прането му да продължава ...:)
П.С. Една фундаментална истина започна даси пробива път в социалните само медии,засега, към днешна дата :)
С изключение на няколко политици и един- двама журналисти , и 2-3 Граждански организации, през годините нямаше публични изявления за ...мафията в България ...:)) Мълчание, подобно на путинска русия- там даже убиват и т.н...
.................

1000

1

eagle

21.03 2024 в 19:17

Няма ход за подновяване на преговори. Или всички пускат кокала и отиваме на избори. Или изборите ще дойдат от само себе си. Пералнята се повреди необратимо, и няма пари за нова.
 
X

Да помогнем на украинските деца!