Макрон поздрави България за ''куража да променят модела на отношения с Русия''

OFFNews 21 февруари 2024 в 16:08 1295 0

Еманюел Макрон и Николай Денков

Снимка Пресцентър Министерски съвет

Еманюел Макрон и Николай Денков

Френският президент Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, който показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година", каза Макрон на премиера Николай Денков, който е на посещение във Франция, предаде БНТ.

Макрон допълни, че българските власти показват кураж от началото на конфликта в Украйна, като променят модела на отношенията си с Русия. Според него ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Денков е във Франция по покана на Макрон. Двамата ще обсъдят важните аспекти на двустранното сътрудничество в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията и селското стопанство в Елисейския дворец, отбелязва от пресцентъра на Министерски съвет.

Ще бъдат обсъдени и общите усилия на България и Франция за поддържане на сигурността в Европа и тяхната активна роля в укрепването на трансатлантическите връзки. Във фокуса на разговора ще бъде и подкрепата за Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО.

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията", подчерта на брифинг пред медиите Макрон. Френският президент поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за пирсъединавяне към еврозоната.

На свой ред премиерът Николай Денков изказа дълбоки благодарности към Франция за подкрепата на усилията на България в тези области. "Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика