Махат част от оградата на къпалнята Мария Луиза, Трайчо Трайков връща 12 дка в Борисовата на софиянци

OFFNews 30 септември 2022 в 06:50 4332 0

Трайчо Трайков

Снимка Архив

Кметът на Средец се пребори за 12 дка в Борисовата градина

Част от оградата на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина ще бъде премахната днес. 12 дка от заградения терен ще бъдат върнати на софиянци, след като за тях се пребори кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

Още през януари Трайков обяви, че има план за освобождаване на достъпа до 12-те дка общинска собственост, които в момента са заградени заедно с къпалнята "Мария Луиза", Вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата, съобщи тогава кметът. 

Площта се намира между къпалнята и някогашния колодрум в Борисовата. 

Столичната община от 2003 г. е апортирала къпалнята в съвместно дружество и фирма на групировката ВИС 2, заменена по-късно от други фирми в "Парк Мария Луиза" АД. Тези 12 дка обаче не влизат в съвместното дружество с общинското "Софийски имоти". 

В проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, изготвен от проф.арх. Атанас Ковачев, в този терен беше отредено възстановяването на сградата на някогашното (преди 1944 г.) Климатично училище. След критики при първото обществено обсъждане на проекта за ПУП, кметът Йорданка Фандъкова настоя този строеж да отпадне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки