Лорер: 3 март е разделяща дата. С ГЕРБ сме единодушни за служебните кабинети

OFFNews 23 юли 2023 в 20:43 3718 11

Даниел Лорер

Снимка БГНЕС

Даниел Лорер

„3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение“, заяви депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в предаването „120 минути“ на bTV във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

Toва е една от идеите, залегнали в пакета конституционни промени, които ПП-ДБ заедно с "Правосъдие за всеки" предлагат за обсъждане в парламента.

Конституционните промени на ПП-ДБ: По-малко власт за главния прокурор, до 2 мандата на кметовете, 24 май - национален празник

„3 март е проблема дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока. На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, койот може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще“, добави той.

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията остава правосъдната реформа. „Ако не бяха огромните усилия на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната“, подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Изолираме напълно функциите на държавния глава по избора на главен прокурор. Но не мисля, че това е същественото в промяната. Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента. От друга страна, на прокурорите да им създаде отчетност“, заяви Лорер.

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и той да бъде административен ръководител.

„С ГЕРБ сме единодушни, че институтът "служебно правителство" трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, каза Лорер.

По думите му ПП-ДБ очакват подкрепа от БСП поне в тази част от промените.

Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него „вечните кметове“ са явление, което пречи на демократичния процес.

Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. „Оставам в българския парламент“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

11

GB

24.07 2023 в 19:00

На 3 март руски цар става Александър II.
Затова, в негова чест, граф игнатиев настоява двете империи да подпишат прелиминарния си договор за прекратяване на войната между тях на тази дата. Изрично без български представители!

2099

10

Mateevk

24.07 2023 в 09:04

3 март не е точно от датите, които ни разделят, а една от датите, натоварени с идеологически и пропаганден свръхбаласт. Но има далеч по-подходущи дати, които ни обединяват. А преди да се лансират подобни предложения добре е да да се проведе една хубава разяснителна кампания защо се предлага. Защото сега русфилите веднага ще скочат, че отричаме 3 март. Не, не го отричаме, но не го смятаме като най-подходяща дата за национален празник. Остава си официален празник, което никак не е малко - един от само 6-те официални нерелигиозни празници в държавата. Но за мен 6 септември продължава да бъде най-подходящата дата за национален празник. Именно тази дата ни обединява и тя е чисто българска.

788

5

jorj

23.07 2023 в 22:45

Точно в десятката на комунистите и кремълските ибрикчии!!! Голям вой ще има, бръкването е с боксова ръкавица!!!!! Малееее, а пък за альошката и моча какво тръскане ще е!!!!! Направо с оръдие отзад и мутрафонките ще търчат като разгонени биволици, но не е лошо оригинала да го върнем на путьо!!!!!!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки