Кунева обеща резултати от борбата с корупцията до месеци

Ивайло Анев 03 април 2015 в 08:35 2679 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Вицепремиерът Меглена Кунева

В последните дни между МВР, ДАНС и прокуратурата е сключено споразумение, за да може един екип да работи само върху корупцията. Ако тази стратегия заработи, в броени месеци ще имаме сериозен резултат.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия.

Тя добави, че се предлага създаването на национален съвет, председателстван от премиера или вицепремиер, който да задава целите в антикорупционната дейност. "Говоря за напълно нова система, за нов административен орган", обясни Кунева.

По  думите ѝ все пак ще се ползва румънският опит в борбата с корупцията.

"Това, което са направили северните ни съседи, е това, което направихме в България със Специализирания съд. Думата „специализиран” не произвежда по магически начин справедливост", подчерта Кунева

Тя припомни, че Румъния вземат служители от различни структури на правосъдната система, не само юристи. 

По думите ѝ назначаването на служители в специализираната прокуратура ще има тестове за лоялност. Тя увери, че България вече говори с международни партньори, за да оформи тестовете.

Вицепремиерът посочи, че в този орган ще се подават сигналите за разлика между официални приходи и демонстриран стандарт на живот при някое лице – това ще е специализацията му." И за да се вижда как се върши работа, ще има външен одит всяка година. Ако съответната структура не работи добре, разпука се и се прави нов орган", категорична беше Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки