Костов: Защо ДСБ да няма пари в КТБ? В чужда банка ли да ги държи?!

OFFNews 17 юли 2014 в 19:45 14967 45

Снимка dsb.bg

Иван Костов.

Защо ДСБ да не държи парите си в КТБ? Да станеш вложител в една банка не означава да станеш мафиот, заяви пред БНТ бившият лидер на ДСБ Иван Костов.

Къде да е сметката на ДСБ? В чуждестранна банка ли? Аз като български гражданин ще държа парите си в българска банка, каквито и пари да имам, каза бившият премиер. По време на цялото интервю той говореше единствено на висок глас, а на моменти крещеше.

Разбира се, че защитавам КТБ. Имам остър конфликт на интереси с тези, които искат да ликвидират КТБ. Това няма да стане лесно очевидно. Как ще минат тези хора през нас - попита Иван Костов.

Аз не съм заставал на страната на Цветан Василев и собствениците на КТБ, аз говоря за клиентите на КТБ. Познавам Цветан Василев, аз познавам всички банкери в България, призна той.

Собствениците имат 670 милиона внесен капитал, клиентите на банката имат внесени 6 милиарда и 700 милиона. КТБ е на тези хора, които са си вложили парите в нея. Техният интерес е гигантски, обяви бившият лидер на ДСБ.

За собствениците ще кажа следното: много сериозна е информацията, която излезе в медиите, че оманският фонд и една финансова група в Лондон са предлагали да рефинансират банката, но Управителният съвет на БНБ е отказал. Три пъти са идвали тука и са търсили. Ако тези хора са предлагали да рефинансират банката и управителят на банката, и министър, и заместник-министър са им отказвали, това означава следното - срещу БНБ ще бъде заведено дело в Лондон, което ще бъде спечелено поради грубо нарушение на българското законодателство, каза Костов.

Ще се случи така, че БНБ ще трябва да удовлетвори и да плати интереса на акционерите, които са обявени за престъпници и мафиоти, твърди той.

Ако има предложение на акционерите да рефинансират банката, веднага трябва да се обсъди това предложение, заяви бившият премиер.

Тези, които нападнаха банката, изобщо не знаят какво е 6 милиарда и 700 милиона – това са дребни гризачи, които са решили да изядат слона. 6 милиарда и 700 милиона са толкова много пари, че те могат да се защитят сами. Самите вложители могат да постигнат съгласие помежду си – те могат сами да рефинансират банката си, твърди Иван Костов.

Който е посегнал 6 милиарда и 700 милиона вложения, 10% от икономиката на страната и 10% от вложенията на българските граждани, въобще не знае къде е тръгнал. Това искам да е ясно, да ме чуят тези, които започнаха това нещо срещу нас, обяви той.

Най-чистото решение за казуса с КТБ е Иван Искров да си подаде оставката. И трябва да се намери човек, който има обществено доверие. Моето предложение е Светослав Гаврийски да застане начело на централната банка, каза Иван Костов.

Банката може да се спаси сама, да се рефинансира сама - казвам аз. И съм абсолютно убеден, заяви бившият лидер на ДСБ.

KPMG ще съди БНБ за уронване на престиж, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки