''Конституцията не е инструкция за сглобяване на телевизор или етажерка''

OFFNews 29 март 2024 в 21:34 2469 0

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС

Надежда Йорданова

Няма проблем и по отношение на подбора на състав на служебното правителство, въпреки че се чертаят апокалиптични картини за това чия ще бъде отговорността - на президента или на избрания за служебен премиер, заяви пред БНТ председателят на комисията по конституционни въпроси Надежда Йорданова.

"Очакванията са, че съставът ще бъде определен, след като кандидатът за служебен премиер и президентът постигнат съгласие. Все пак Конституцията не е инструкция за сглобяване на телевизор или етажерка. Там трябва да се даде достатъчна свобода, без да е неограничена, органите да свършат работата си по най-добрия начин", коментира депутатът от ПП-ДБ.

Притеснението от новото е разбираемо, но да се посочват за служебни премиери лица, които заемат висши държавни длъжности, не е нещо нечувано в България, каза Надежда Йорданова.

Тя даде пример със Стефан Софиянски, който беше кмет на София през тежката криза в началото на 1997 г., стана служебен премиер и после се върна на поста си. Такъв е и случаят с бившия подуправител на БНБ Калин Христов, който беше служебен финансов министър в кабинета на Марин Райков, отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

"Новото е, че на конституционно ниво се ограничи изборът на президента между определен кръг лица, които са получили доверието на българския парламент чрез демократичен избор", заяви Йорданова.

Тя не вижда предпоставки за конституционна криза, като определи ситуацията така: “Предсказания за апокалипсис имаше и при закриването на спецпрокуратурата, и при орязването на правомощията на главния прокурор, но нито едно от тях не се сбъдна”.

"Сред този списък има четирима, които наскоро бяха избрани от парламента и съответно могат да носят подобна отговорност. Наистина вярвам, че сред тези 10 души има достатъчно отговорни лица, които няма да се откажат да приемат предизвикателството", каза бившият правосъден министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика