Кметът на Пазарджик опроверга депутат и министър за строителството на Западния обходен път

Диана Варникова, Пазарджик 04 май 2023 в 15:14 1341 0

Тодор Попов

Снимка Диана Варникова

Тодор Попов, кмет на Пазарджик

Независимо от своето ключово значение за града, поради факта, че е част от републиканската пътна мрежа, реализацията на Западния обходен път в Пазарджик зависи изключително и само Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и подчинената му Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Така кметът на Пазарджик Тодор Попов опроверга написаното от депутата в коалиция „ ПП-ДБ“ Петър Куленски, който разпространи отговор от служебния регионален министър Иван Шишков, че изграждането на важното трасе се бави по вина на общината и неотчуждени парцели по пътя.

На 19 ноември 2020 г. Община Пазарджик е предоставила идеен проект за обект „Западен обходен път на гр. Пазарджик“ по етапи, твърди градоначалникът и припомня, че през март 2021 г. АПИ обявява обществена поръчка, която е прекратена в мандата на служебното правителство.

Западен обходен път на гр. Пазарджик е проект от изключително значение за Пазарджик и трасето е резервирано в одобрения през 2020 г. общ устройствен план на община Пазарджик. Обходът се явява част от републикански път II-37, осигуряващ връзка с път I-8 и АМ „Тракия“. Независимо от своето ключово значение за града, поради факта, че е част от републиканската пътна мрежа, реализацията му зависи изключително и само Министерството на регионалното развитие и благоустройство и подчинената му Агенция „Пътна инфраструктура“. Водени от разбирането, че реализирането на този важен за града проект е възможно само с общи усилия на всички заинтересувани институции, община Пазарджик е сключила на 26.06.2020 г. споразумение с АПИ, по силата на което се ангажира да изготви за своя сметка идеен проект, посочва кметът. Проектът е представен от общината на 19 ноември 2020 г. Обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект и строителство на обходния път обаче е била прекратена от АПИ в мандата на служебното правителство. Мотивът е, че всички подадени оферти не отговарят на изискванията и условията на тръжната процедура.

Необяснимо е защо след това прекратяване АПИ не е обявила отново тази процедура, каквато е нормалната практика, казва в заключение кметът на Пазарджик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews