Кирил Петков: Власт не на всяка цена, няма как да седнем с Борисов, Пеевски и Трифонов на една маса

OFFNews 09 юли 2022 в 20:28 4614 1

Кирил Петков

Снимка OFFNews / скрийншот bTV

Кирил Петков посочи, че това, че Продължаваме промяната не са събрали 121 гласа показва, че не търгуват с принципите си.

Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена, заяви тази вечер премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за БТВ. Той постави оценка "петица" на работата на правителството и подчерта, че то е управлявало в условията на безпрецедентна криза.

"Борихме се много. Въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кой ние бихме го допуснали. Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ, ДПС, това са неодушевени думи. Всъщност зад всяка една от тези думи стои човек. Нека да им кажем кои са хората, които реално взимат решения. Зад ГЕРБ стои г-н Борисов, зад ДПС стои г-н Пеевски, зад ИТН стои г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев.

И всъщност въпросът беше готови ли сме да седнем заедно на една маса с един от тези хора. Защото, както днес Борисов каза: Аз съм щедър, давам три депутати. Това означава, че тези депутати не вземат никакви решения сами, той ги взима изцяло от гледна точка на това, което той е преценил. Това, което ние решихме – че не сме готови. Не сме готови не просто защото не ги харесваме. Не сме готови, защото аз лично не вярвам, че г-н Борисов би искал да има правосъдна система, която може да го вкара него в затвора. Той би направил всичко възможно, за да не се стигне дотам. Нормално, няма как той да ни е партньор за промяна на съдебната система и антикорупционна политика."

По повод на това, че излъченият от ПП кандидат за премиер не е успял да събере подкрепата за кабинет, Петков коментира с думите: "Това, че не успяхме да съберем 121 депутати, е доказателство, че не търгуваме с принципите си. Ще ни трябват сигурно 20 хиляди съмишленици, за да обърнем системата."

Водещата постави на премиера в оставка серия от въпроси за третия мандат, който президентът Румен Радев би трябвало да връчи по Конституция на избрана от него парламентарна сила, ако ГЕРБ, съгласно предварителните  анонси върне втория веднага. "Ако третият мандат отиде при БСП, ще преговаряте ли с тях?" - попита Мария Цънцарова.

"Ние ще преговаряме и с БСП, и с Демократична България, ако обаче ни покажат как може да има управление без това управление да зависи от Борисов, Пеевски и Слави Трифонов. С други думи, ако те успеят да убедят част от тези депутати, които са на кантар, които се чудят дали да посмеят да дойдат от правилната страна на историята, тогава бихме говорили. Но, ако идеята е да си затворим очите и да кажем: Ами Слави Трифонов и неговият приятел Орлин Алексиев са се променили от вчера за днес, ние не може да повярваме на този тип промени в тях."

Лидерът на Продължаваме промяната беше помолен да коментира друга тема, по която ПП и БСП имат различни позиции - изгонването на 70 служители на руското посолство от България. "Аз не мога да кажа как някой друг би направил правилното решение, когато имате реални доклади, в които се вижда, че тези хора са риск за националната сигурност и един премиер и едно Министерство на външните работи да си затвори очите и да каже: Понеже ние трябва да сме диалогични, да имаме добри дипломатически отношения, ще игнорираме националната сигурност и ще си затворим очите. Истината е, вие знаете, г-жа Митрофанова от самото начало беше много агресивен дипломат, тя нарече българското правителство подлоги, на 3 март каза, че войната в Украйна било като руско-турската освободителна война, когато едва ли не освобождението на България и "освобождението на Украйна от фашистки елементи" било едно и също. Безумни тези. Но това не беше проблем. Русия ни сложи в листата на вражеските държави, едностранно спря газа. И тук нищо не направихме. Когато тези хора почнаха да взаимодействат с български политици, с български общественици. Не мога да ви кажа кои, защото е класифицирана информация и съм сигурен, че г-н Гешев веднага ще ми повдигне обвинение още след интервюто, но... има такива. Където са имали взаимовръзка с тези хора, по начин, по който да се повлияе на българската политика."

По темата за евентуална подкрепа на технократско правителство, в което да не участват ярки политически фигури като него и Асен Василев, Петков отговори:

"Трябва много да внимаваме с тези маркетингови думички като технократско. В парламента няма да има технократски депутати. Там ще има едни депутати, които ще слушат тези хора, за които говоря, от задкулисието. Ако има парламентарно мнозинство, което е независимо от г-н Пеевски, Слави Трифонов и г-н Борисов, тогава всякакви възможни варианти са възможни. Аз лично, видяхте, в момента, когато видях, че може да съм пречка самият аз в сформирането на следващото правителство, първото нещо, което направих е да предам възможността на Асен Василев да поведе. Властта не е на всяка цена по никакъв начин. Аз вече направих крачка встрани, но не бих направил крачка встрани от принципите, които следваме и каузата са която се боря." - заяви на финала Кирил Петков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

10.07 2022 в 09:27

1. Българинът е умен и ще подсили ДПС, Възраждане и ГЕРБ на новите избори за да могат да се коалират дори без жертвалото се за тях ИТН. Стискаме палци БСП да удари рамо за хартиените бюлетини предложени от ГЕРБ!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews