Каракачанов разясни какво се иска от Скопие: Промяна на учебниците по история и отказ от малцинствени претенции

Утре започва визитата в София на специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете

OFFNews 08 декември 2020 в 19:47 4920 0

Моята позиция и тази на ВМРО винаги са били категорични по въпросите със Северна Македония. Това заяви в „Лице в лице“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ. Според него България винаги е подкрепяла Северна Македония, като допълни, че ние сме били първата държава, която ги е признала. „30 г. не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, достойнство и интереси. Ние, за разлика от Македония, явно повече искаме тя да бъде част от ЕС“, коментира Каракачанов.

Според него отделните европейски държави защитават своите интереси, а международният натиск върху страната ни да не спира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС – е нереден. „Не може няколко европейски държави, наши партньори, да искат държава-членка да се откаже от своя национален интерес в полза на държава кандидат-член. Такъв парадокс няма никъде по света“, добави той. 

Вицепремиерът заяви, че страната ни няма претенции относно това как ще наричат езика си или националността си. „Ако ти си решил да изграждаш някаква нова национална идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на кражба на българската история. Чрез фалшифициране на българската история ти да култивираш чувството на омраза към България“, посочи министърът на отбраната.

Каракачанов обясни, че държавата ни иска в анекс към Договора за добросъседство да бъде записано:
- Решаване на историческите спорове
- Промяна на учебниците по история
- Отказ от малцинствени претенции

„Наименованието „Северна Македония“ касае само територията на Република Северна Македония, а не територията на съседни държави, респективно България.
Желаем още да бъде записано, че в бъдеще, по никакъв повод, Р.С. Македония няма да предявява малцинствени права, спрямо населението на Република България“, каза още вицепремиерът.

Утре започва визитата в София на специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между Скопие и София Владо Бучковски. „По време на визитата си в София ще имам срещи с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов”, съобщи пред БГНЕС Владо Бучковски. Той поясни, че в четвъртък ще има среща и с президента Румен Радев. „Идвам по покана на българското правителство. Идвам като Ваш голям приятел и с голяма добра воля”, подчерта още Владо Бучковски. Посещението става по-малко от седмица, след като той бе назначен за специален пратеник на македонското правителство за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!