Каракачанов иска ДАНС да провери фалшиви новини за заселване на мигранти в Странджа

OFFNews 23 юли 2018 в 20:33 4297 1

Вицепремиерът Красимир Каракачанов иска ДАНС да провери кой разпространява фалшиви новини, според които евтаназията на животни в Странджа с цел да се обезлюди регионът, за да се заселят там мигранти. 

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет миналата седмица, която беше публикувана днес.

Въпреки, че това е абсолютно невъзможно поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, проверил съм случая, такова нещо няма. Извън самолетите на военновъздушните сили на Република България и някои самолети на съюзниците, които изпълняват участие в учение, каквото е „Тракийски орел“, което тече сега в Пловдив, други самолети не са кацали, не само на „Безмер“, а на нито едно българско военно летище.

Второ. Направих проверка през Агенцията за бежанците, капацитетът на лагерите за емигранти е едва 11% запълняемост. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 година, когато капацитетът е бил пълен до 103% и смятам, че правителството би следвало да вземе отношение, най-малкото което е да се разпореди на компетентните органи да проучи кой организира подобна кампания, тъй като това е и наказуемо по Наказателния кодекс.

Всява се смут, опит да се създава напрежение в обществото и това според мен не може да остане безнаказано. Това ме принуди още в понеделник да оповестя информацията, която съм събрал в рамките на края на предишната седмица. Въпреки това наблюдаваме, че подобна кампания продължава да се движи.

Затова смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни – да им се потърси отговорност. Това е недопустимо в една правова държава, казва Каракачанов.

Той подчертава, че е проверил случая и "извън самолетите на военновъздушните сили и някои самолети на съюзниците, които изпълняват участие в учение, каквото е "Тракийски орел", което тече сега в Пловдив, други самолети не са кацали, не само на "Безмер", а на нито едно българско военно летище".

Справка в Агенцията за бежанците пък е показала, че капацитетът на лагерите за емигранти е с едва 11% запълняемост, а нови хора не са постъпвали, за разлика от 2016 година, когато капацитетът е бил пълен до 103%.

"Какви ли не чух и аз неща по тази тема, но не искам да ги коментирам, защото като ги коментирам след това почват да правят предаване върху тях и от фалшива новина се ретранслира по толкова начини, че просто излизат накрая чудовищни новини. Но действително си играят със страховете на хората. България нито е поемала ангажимент, виждате Италия, Испания, Гърция, подписват споразумения или се договарят, това си е тяхна работа, ние не се месим във вътрешните им работи. България нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари. Единствено, което сме работили активно шестте месеца по Дъблинското споразумение, точно по тези въпроси да бъде решен справедливо за всички", отговаря премиерът Бойко Борисов.

Аз съжалявам, че за да опровергаем такива лъжи ние трябва да го говорим, защото тези мои думи ще се чуят в цяла Европа и всички ще кажат - в момент, в който ние се чудим какво да правим със стотиците хиляди, милиони бежанци, България единствена няма. 

А всичко, което се прави по животните, няма друга нито европейска, нито световна практика. И същото, Порожанов, ти разпореждам до 1990 година да видиш как и да обясните и то в комунистическия режим как се е действало в такива случаи. Армията затваря, загражда и по същия начин. Така че просто съжалявам, аз гледам животни и знам какво е да се случи, това ти е като дете. И разбирам хората, които страдат. И упрека ми към вас, специално към Агенцията по храните е, че трябва да проявите максимално човечност. Това са животинки. Да обясните, да кажете, но след това милион и сто хиляди трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави с напалм горят всичко около границата на десеткилометрова зона, за да прекратят подобна зараза.

Направете каквото е необходимо. Така ми докладва министър Радев, че имало опасност за дете. Направете така, че да се реши и гарантира този въпрос. Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички и компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. Не знам колко е по-висока от пазарната цена, но убедете, хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде. И тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция, нито сирене, нито масло, нито кашкавал, нищо. А да не говорим, когато и българите почнат да разбират, че ако сме заразили, всичко трябва да е внос след това. Обяснете хубаво, тук политика няма. И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив, продължава той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки