Кънев: Първо Цацаров и Колев да си подадат оставките, а след това и ВСС

Симона Костадинова 27 януари 2016 в 12:48 4801 12

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев да подадат оставки.

Пред журналисти в Народното събрание той заяви, че ако членовете на ВСС ще подават оставки, то нека се започне с Колев и Цацаров, които трябва да напуснат постовете си на главен прокурор и председател на ВАС, защото са "архитекти на мнозинството в този съдебен съвет". 

"На база на становището в проектодоклада на ЕК за независима външна оценка на прокуратурата, аз, на мястото на Цацаров, щях да съм подал оставка вчера", добави депутатът.

"Който носи отговорност за това, че ВСС е бетониран, сега се опитва да си измие ръцете", категоричен е Кънев.

Кънев напомни, че още през 2014 година Реформаторският блок е поискал оставката на ВСС.

Той добави, че при гласуването на промените в Конституцията между първо и второ четене напълно анонимно се е появил текста в преходни и заключителни разпоредби, според който сегашният ВСС си довършва мандата, и те са  гласувани от 200 народни представители и "всеки един от тях - всички от ГЕРБ, всички от БСП, всички от АБВ, всички от ДПС- носят отговорност за всяка свинщина на ВСС оттук нататък".

"Оставката ние винаги сме я искали и я искаме, само че да не се опитват да си бършат с нас или с Христо Иванов ръцете, защото си ги изцапаха сами, при сговора да провалят конституционните промени. И цялата отговорност на доклада е на хората, които направиха този сговор, но основният му архитект в Народното събрание е Цветан Цветанов", добави Кънев.

Той подчерта, че ВСС не може да се саморазпусне и по този повод нарече вчерашната декларация на ГЕРБ "неграмотна работа". По думите му депутатите се държат като гражданска група за натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки