Кънев настоява за обща листа на ПП-ДБ за евровота, не го интересува на кое място ще е

"Възраждане" бе изолирана от формата в ЕП, към който се стремеше, заяви евродепутатът

OFFNews 15 април 2024 в 14:55 2244 3

Радан Кънев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Радан Кънев

Моето очакване, е че в сложните преговори между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" листите за ЕП няма да станат ясни скоро. Това е една хронична слабост на българската политика, от която не сме избягали. Бих се радвал да ме опровергаят лидерите, но не разчитам. 

Това заяви пред БНР евродепутатът от "Европейска народна партия" и "Демократична България" Радан Кънев. Той каза, че е напълно отдаден на идеята за единна и обща листа на ПП-ДБ и че мястото, на което ще бъде класиран "не го интересува особено". 

"Вярвам, че след 5 години работа в ЕП моят избор зависи изключително от персоналното доверие и преференциалния вот", коментира той.

Радан Кънев коментира, че Никола Минчев е подходящ за лидер на листата за ЕП на ПП-ДБ, защото е "симпатична и обединяваща личност". 

Според евродепутата водещите сили в крайнодясната партия в ЕП "Идентичност и демокрация" - партиите на Марин Льо Пен във Франция и партията на Матеус Салвини в Италия , търсят един по-умерен образ от досегашния. По думите му те силно се опитват да избягат от образа си на прокремълски партии.

"Затова българската партия "Възраждане" беше изолирана от този формат, към който се стремеше, заради твърдата си политика в защита на Русия", заяви Радан Кънев.

Той коментира, че е сигурно, че присъствието на крайната десница ще засили в следващия Европейски парламент (ЕП), но отбеляза, че тя е съствена от изключително разнородни групи, които често имат вътрешни противоречия.

Кънев даде пример с европейските консерватори, семейството на българската ВМРО , които критикуват ЕС, но подкрепят усилията за подпомагане на Украйна и са настроени по-скоро критичко към ЕС, отколкото "антиевропейски".

"Не мога да гадая, но може да има трета група на крайно десни, но тя няма да промени генерално ориентацията на ЕП във външната политика, а ще даде едно дясно резервно мнозинство. Досега имаше ляво мнозинство, което предприе рискови стъпки с икономическата политика и вероятно ще бъде заменено от дясно резервно с по-консервативен подход", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

Buriata

21.04 2024 в 10:43

Е как няма да настоява, като няма как по друг начин да стане пак евродепутат. ДБ никой не ги подкрепя вече и едвам влязоха и в този парламент пак по милост, че ПП ги взеха. Сега ако останат сами ще е край за тяхното съществуване, а Раданчо ще остане безработен.

135

2

Far Rider

15.04 2024 в 17:17

Някой да обясни на Тупан Кънев, че: 1. Не е МАТЕУС, а Матео! 2. " Възраждане" само преди 4 месеца бяха на сборището на неофашистките партии организирано от водената от МАТЕО САЛВИНИ организация наречена "Северна Лига". Така, че няма място за приказки за изолация. А самият Салвини поздрави Путин за преизбирането му за президент.

14469

1

случайно прочетох

15.04 2024 в 15:14

Хем ми се ще Радан Кънев да остане в ЕП, хем ген Атанасов да не е лидер на ДСБ, а Радан Кънев....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки