Кънев: ДПС лансира имитация на съдебна реформа

Симона Костадинова 21 юли 2015 в 14:23 3972 7

Снимка Пресофис - РБ

Законопроект, който предвижда имитация на реформа, аз като народен представител не мога да подпиша или да подкрепя.

Това коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в Народното събрание по повод предложението на ДПС за съдебна реформа.

"Въпросът обаче, който към този момент изглежда непреодолим, е желанието на ДПС в новия законопроект да се прехвърлят правомощията от колегиите на ВСС към пленума. Тоест разделянето да е имитативно и проформа - и по този начин да направим имитация на съдебна реформа за пред чужденците", обясни Кънев.

Той подчерта, че се надява това да не е непреклонно искане на ДПС и партията да отстъпи от идеята си за прехвърляне на правомощията.

Обясни още, че в следващите дни разговорите с партията на Местан ще продължат.

"Нито за момент не съм се съмнявал, че часове или минути преди гласуването ще се решат нещата. Тези дни ще бъдат много заети. Така че ние ще бъдем свръхдиалогични, но и свръхясни по отношение на желанието за истински промени", заяви лидерът на ДСБ.

Кънев подчерта, че от РБ никога не са се съмнявали, че има конституционно мнозинство за имитации и такова е имало и предишните парламенти.

"Ако чакаме 3/4 от народните представители искрено да искат реформирана съдебна система, тоест да поемат риска корумпираните между тях да попаднат в затвора, то никога няма да дочакаме този ден", заяви Кънев.

Той обясни, че ако 180 народни представители постигнат консенсус за реална съдебна реформа, може и промените в Конституцията да не се гласуват в петък, а да се отложат, но ако не успеят да се разберат за консенсусен вариант, който да доведе до промяна - ще има гласуване.

На въпрос дали правителството ще е стабилно, ако не минат конституционните промени, Кънев отговори: "Ако не минат, нищо не е стабилно в България - ако нямаме съдебна реформа, нещата стават твърде кризисни, нека да не предвиждаме този сценарий, аз още съм на позитивния".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки