Избори: Първите резултати от екзит пола - след 20:00 ч.

Мая Младенова 10 септември 2022 в 16:18 5371 2

Изборни резултати

Снимка Pixabay

По традиция винаги в деня на вота изтичат резултати от няколко екзит пола, които медиите публикуват - директно или в алтернативни канали.

Първите резултати от екзит пола за парламентарните избори на 2 октомври могат да бъдат съобщени не по-рано то 20:00, гласи решение на ЦИК. Тогава е и официалният край на изборния ден, но по правило той може да бъде удължен, ако пред секцията има още чакащи.

С решение от 9 септември ЦИК отново напомня, че се забранява публичното огласяване на каквито и да са резултати от проучвания извършвани в изборния ден (екзит пол/ exit-poll) преди приключването му и обявяване края на изборния ден от ЦИК.

По традиция винаги в деня на вота изтичат резултати от няколко екзит пола, който медиите публикуват - директно или в алтернативни канали. ЦИК, също вече традиционно, налага глоби. Техният размер е между 2000 и 5000 лева и изглежда не притеснява много от издателите, съдейки по нарастващия брой глобени с всеки следващ вот.

Събота, 1 октомври, ще е ден за размисъл. 24 часа преди изборния ден не могат да се оповестяват резултати от социологически проучвания, а кандидатите не могат да провеждат агитация.

Анкетьорите не могат да правят социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции, a най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува.

По време на предизборната кампания медиите са длъжни към всяко социологическо проучване да съобщават информация за възложителя на допитването, за организацията, извършила допитването или проучването, и за източниците на финансирането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

11.09 2022 в 10:02

Фактът че забавиха толкова резултатите пт преброяването на населението е красноречив.

934

1

демократ2022

10.09 2022 в 16:47

Всички тези правила, забрани и глоби на ЦИК са смехотворни! Че едно социологическо проучване сигурно е поне 10 бона! Колко му е да платят 2000 или 5000 лв за неспазване на правилата. Пълни глупости и прах в очите - 3м от входа на секциите :D ... НЯМА изисквания за грамотност или поне средно образование на членовете на СИК.. смях в залата!

Сложете глоби по 10000 - 50000 лв. за публикуване на резултати преди крайния срок, забрана за провеждане на екзит пол под 20м от входа на секцията, и най-вече - кандидатите да могат да бъдата САМО В ЕДНА избирателен район!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews