Иван Костов: Несериозно е да бъде премахнат институтът "главен прокурор"

OFFNews 12 юни 2023 в 20:51 8766 2

Ivan Kostov

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Костов

"Реформата в Конституцията трябва да носи перспектива, да носи послание за някакво бъдеще. Боя се, че това един или двама души не могат да го видят, затова Конституция се прави от много хора, отнема много време." Така отговори бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов, цитиран от БТА, на въпрос на студенти за промени в основния закон на страна, по които се водят разговори в Народното събрание между политическите сили. Той изнесе лекция в СУ „Св. Климент Охридски“ „Рисковете пред България“, организирана от Студентско сдружение „Полити“ и Студентският дипломатически клуб.

Виждат ли ви се подготвени народните представители да се заемат с ремонт или написване на нов обществен договор между обществото и политическата класа, имат ли капацитет, виждате ли големи имена, авторитети, специалисти по конституционно право, по държавно устройство, продължи бившият премиер. По думите му нещата са сложни и един от рисковете е именно кой ще направи тази конституционна реформа. Според него е несериозно да бъде премахнат институтът „главен прокурор“.

Най-големият проблем на тази Конституция – не може да се напише такава, каквато е в европейските страни, и да се сложи у нас. Не може да вземеш чуждия договор и да го сключиш със собственото си общество, обясни Костов. От друга страна, подчерта той, трябва да се отразява народната психология, как хората приемат едни или други норми, в противен случай рискуваме да се направи ретроградна конституция, която няма да ни позволи да вървим напред, каза бившият премиер.

Един от най-големите рискове за страната е на път да се разреши - да се разруши мафиотската пирамида, която е окупирала институциите, подчерта още Иван Костов.

Той смята, че България не е изправена пред катастрофален риск, независимо че институциите воюват помежду си. Едва ли, според Иван Костов, ще се повторят катастрофалните ситуации от 1997 г., ако не ескалира войната в Украйна и Русия не използва ядрено оръжие, например. Русия очакваше, че ще предизвика катастрофа в Европа, отбеляза той. Оказа се, че Европа с гъвкавата си икономика се адаптира по-бързо от очакваното – за около 10-11 месеца, допълни Костов.

В същото време той обърна внимание на демографскага криза, която назова като един от най-сериозните рискове за страната ни.

В България в момента, по думите му, има политическа криза, не може да се излъчи кабинет, който да изкара пълен мандат. Той добави, че има риск страната ни да остане в периферията на ЕС, да стане ненадежден партньор, но вероятността, според него, е ниска до средна.

Иван Костов смята за напълно ненужен референдум за еврото . Ако искаха независимост, трябва първо да бъде проведено допитване за излизане от Валутния борд, защото чрез него сме наполовина в еврозоната, посочи Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

13.06 2023 в 01:11

REXX, очаквал ли е Костов, че Плод-Зеленчукът, иначе образован юрист (познавах го като студент), ще направи завой към мафията? При Цацаров (отличникът на випуска и позор за същия) и Каскета (от милиционерското) беше ясно още преди избирането им накъде ще потеглят. Ти си го/ги избра.
Ключът за цивилизованото бъдеще на България е как ще завърши руската инвазия в Украйна.

205

1

REXX

13.06 2023 в 00:22

Аз съм фен на Бат Ваньо, ама точно за съдебната реформа няма право да си отваря устата, щото беше напълнил ВСС с олигофрени, начело с оня кретен от Плод-зеленчук, които мачкаха свестните хора като Румен Янков, Куцкова и Васко Миков. Вярно че олигофрените му ги подаваха Данчо Соколов и Васил Гоцев, ама все пак той можеше да ги спре.
 
X

Да помогнем на украинските деца!