Ивайло Мирчев: Снишената главица пада доста по-бързо

OFFNews 22 март 2022 в 18:38 2204 0

Снишената главица пада доста по-бързо, заяви пред бТВ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Думите му са по повод отказа на България да доставя оръжия на Украйна. Според него не трябва да се допуска страната да остане единствената в ЕС, която не подпомага украинската армия. Мирчев заяви, че ако Украйна падне, не се знае коя държава ще е следващата.

Депутатът определи днешното предложение на президента Румен Радев България да изпратим каски и бронежилетки като стъпка в правилната посока. Той даде и пример с Германия, която в началото на войната изпрати 5000 каски, а днес изпраща модерни оръжия.

"Настояваме за това да можем да гледаме в очите майките и децата, които влизат на границата. Настояваме за това да можем след 10 години да погледнем децата си в очите" - с тези думи той аргументира искането на ДБ страната да изпраща оръжия в Украйна.

В момента "Демократична България" е единствената парламентарна група от управляващата коалиция, която твърдо застава зад това предложение. Очаквано критици на това искане са от БСП, докато ПП и ИТН се въздържат от коментар.

Нов сблъсък в коалицията заради неизпратените оръжия за Украйна

"Спонсорираш войната тогава, когато купуваш петрол от Путин, когато купуваш газ от Путин (...) когато си светваш лампата", заяви Ивайло Мирчев и обясни тезата си с руското ядрено гориво, което използва АЕЦ "Козлодуй".

Народният представител каза още, че енергийната диверсификация зависи от волята на държавата и заяви, че АЕЦ "Козлодуй" може да използва алтернативно ядрено гориво, стига някой да го пожелае.

"Какво се получава? Всъщност страната не изпраща каски и бронежилетки, но спонсорира Путин със стотици милиони евро, които той вкарва във военно-промишления комплекс и произвежда оръжия, с които в момента убива майки и деца. Пътят не е към това да се снишим", посочи той.

Ивайло Мирчев коментира и посещението си в Украйна преди няколко седмици, когато заедно с Антоанета Цонева и други представители на ДБ отнесоха в Одеса и Болград термооблекла. 

"Приятелю, оръжия ни трябват", обърнали се към него украинците.

ДБ се опитва да направи именно това, но няма да поставя искането си на всяка страна. Депутатът заяви, че решението следва да се вземе от правителството и да бъде гласувано в НС. Мирчев изтъкна, че има различни мнения и решенията се вземат трудно, защото и коалицията е трудна. Той обаче заяви, че както има прогрес в позицията на президента, такава може да има и в коалицията. 

Службите и армията

"Българската армия се е превърнала в един Съветски музей на въоръжението", смята Ивайло Мирчев.

Той коментира, че сега е моментът страната да се превъоръжи. Депутатът заяви, че допреди един месец българските служби не са предполагали, че ще има война.

"Преди месец точно ни съобщиха, че война там (в Украйна) няма да има. На следващото закрито заседание ни съобщиха, че до два дни приключва войната и едва ли не има една армия и това е руската и няма украинска. След това, преди 15 дни, ни казаха, че Одеса трябва да падне до 48 часа."

Което означава, че България има проблем както с оръжията, така и със службите, допълни депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша