ИТН отново внасят промени в Закона за референдумите

Обвиняват ПП-ДБ, че им крадат идеята за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление

OFFNews 07 март 2024 в 10:59 796 2

Станислав Балабанов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Станислав Балабанов, ИТН

От "Има такъв народ" отново ще внесат в деловодството на Народното събрание промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В началото на ноември депутатите отхвърлиха проектозакона на ИТН. 

"Преди три месеца нашият Закон за референдумите беше отхвърлен, но ние сме упорити и три месеца по-късно входираме наново този закон, прецизиран от нас, с леки корекции", посочи Станислав Балабанов в кулоарите на НС. 

Той поясни, че в проекта умишлено залагат прагът за подписите да е 1/40 или 2,5% от хората с избирателни права, което се равнява на 130 000–140 000 души, които да дадат своите подписи и референдумът да бъде задължителен за провеждане. Друга промяна, която предлагат е, срокът за национален референдум да бъде шест месеца, а за местен референдум – пет месеца.

Балабанов обвини ПП-ДБ, че искат да внесат техен законопроект за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, който "копира" мотивите на ИТН.

"Миналия ден в публикация от медиите разбрах, че ПП-ДБ ще вкарват техен проект, който ще променя закона за прякото участие на гражданите, абсолютно изкопиран от проекта на ИТН от преди три месеца, срещу който те гласуваха против", каза Балабанов.

Депутатът заяви, че промените в закона за референдумите са битка на ИТН "от много години насам". 

"Много ми е интересно как ще действат оттук нататък тези в пленарна зала, които крадат нашите идеи", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

07.03 2024 в 11:12

Чалгарите отново залитат да правят ибрици на кремълския гном.
А тоя на снимката е поредното доказателство, че за да станеш народен представител, трябва да минеш за тест и през психото.

2550

1

alfakentavur

07.03 2024 в 11:09

ИТН да... да... да... ДГД.
 
X

Да помогнем на украинските деца!