ИТН и ''Възраждане'' сезират КС заради държавния бюджет

Кристина Минчева 28 февруари 2024 в 14:18 678 0

Жалба

Снимка Йорданка Веселинова

Заради бюджета на финансовия министър Асен Василев, "Има такъв народ", "Възраждане" и тримата отцепили се от партията депутати Николай Дренчев, Александър Арангелов и Иво Русчев сезират Конституционния съд (КС). Според тях в закона за бюджета има "един куп" противоконституционни текстове. 

В жалбата на опозицията към КС е посочено, че оспорените законови разпоредби не определят бюджетния показател капиталови разходи по бюджетите на министерства и ведомства, а се препраща към акт на централен орган на изпълнителната власт - Министерски съвет, и към акт на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

"Конституционно недопустимо и неприемливо е такава важна материя, от която зависи функционирането на държавните органи и основни бюджетни взаимоотношения и бюджетни показатели, да се регулират чрез (последващи) подзаконови нормативни актове или въобще чрез неясни и неопределени актове на Министерския съвет и министерство на регионалното развитие и благоустройството. Така се подменя волята на народното представителство, което е нарушение на Конституцията", пише в жалбата.

Според ИТН и "Възраждане" атакуваните законови разпоредби създават реални предпоставки за практики, при които Министерският съвет или министър да могат по своя произволна преценка да изземат законодателната воля на народното представителство и да променят бюджетните взаимоотношения.

Ето целия текст на жалбата към КС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!