Има три възможности за правителство, прогнозира консултантската компания Тенео

Георги Савчев 05 май 2023 в 18:21 2428 0

Преговори

Снимка БГНЕС

Има три възможности за кабинет, отбелязва консултантската компания Тенео

Месец след предсрочните парламентарни избори България не е близо до съставяне на правителство. На този етап остават възможни три варианта - правителство на ГЕРБ, кабинет на малцинството на ПП-ДБ или временен експертен кабинет. Нито един от вариантите обаче няма да доведе до политическа стабилност или значителен напредък в реформите. Това се посочва в доклад на американската консултантска компания "Тенео". 

"Тенео" отбелязва, че предложеният от ПП-ДБ състав на правителство "едва ли ще получи подкрепата на мнозинството в парламента и вместо това трябва да се разглежда като част от по-широкия преговорен процес".

Ако се стигне до споразумение между ГЕРБ, ДПС и БСП, тази коалиция "вероятно ще бъде краткосрочна и може да навреди на популярността на ГЕРБ преди местните избори през есента". За ПП-ДБ "правителство на малцинството е може би единственият реалистичен вариант", но подобен сценарий е непривлекателен, тъй като би ги направил "зависими от своите политически съперници, най-вече от ГЕРБ", посочва анализаторът на "Тенео" Андрюс Турса.

Според Турса "липсата на редовно правителство позволява на приятелски настроения към Москва президент Румен Радев да упражнява по-голямо влияние върху вътрешната и външната политика на България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки