Явор Гечев: Украинското зърно не е с ГМО и тежки метали, напълно отговоря на европейските изисквания

Нели Колева 29 септември 2022 в 16:31 18976 1

Явор Гечев

Снимка Нели Колева

Явор Гечев участва в конференция за интелигентно земеделие AGRO 4.0 Поглед в бъдещето в Пловдив

Внасяното у нас зърно от Украйна отговаря напълно на европейските изисквания за качество и безопасност. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 "Поглед в бъдещето" в Пловдив.

„Казвам истината такава, каквато е. Истината си е истина. Проби се взимат постоянно. Имам информация от земеделските производители за една допълнителна проба, която е негативна. Да, вярно е, има такава негативна проба и са взети мерки по излезлите резултати. Мога да кажа, че контролите работят. Българските производители да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества”, заяви Гечев.

Той призна, че има забавяне в резултатите от взиманите проби. Причината обаче е, че в Агенцията по храните не разполагат с лаборатории, които да извършват всички задължителните компоненти от изследванията на украинското зърно.

„Разбира се, че има забавяне. Пак казвам – нивото на контрол в държавата е такова, каквото го заварваме. Пробите се пращат в частни лаборатории и се чакат оттам резултати. За ГМО всички проби са отрицателни, за тежки метали – отрицателни. За остатъчни пестициди трудно могат да се хванат за реколта от миналата година, но ние сме длъжни да ги правим”, бе категоричен служебният земеделски министър.

Той уточни, че вчера вечерта се е върнал от заседание на Съвета на Европа за земеделието. Министрите на земеделието са взели решение да бъде удължена европейската помощ към Украйна и през 2023 г. „Все още се спори дали това да бъде до края на юни, или да продължи през цялата година”, обясни Явор Гечев.

В сряда българските земеделски производители са получили основния пакет от средства по схемата в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.

„По украинския инструмент сме платили базовите цифри, след като се обработят базите данни и минат всички проверки по тази помощ, ще има още едно плащане до края на годината. За 2 седмици бяха приети 37 500 заявления само по украинската помощ от службите по земеделие. За 5 дни след това бяха обработени данните”, каза още служебният земеделски министър. Той уточни, че се чака още една помощ от 5% - около 60 милиона лева. От тях около 50 милиона лева са по Програмата за развитие на селските райони и средствата са предвидени за земеделие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

29.09 2022 в 20:42

99% от лелките и чичаците, които пискат срещу ГМО дори не знаят какво значи това. И няма начин да им се обясни. Също както няма начин да им се обясни и че в ЕС ГМО продукти са забранени за храна на хора. И че ако се внесат такива големи количества от забранен продукт, който в момента се наблюдава от всички сериозни световни агенции (плюс всички фабрики за тролове на Путин), ще стане такъв скандал, че на фона му дизелгейт ще е лека закачка в детската градина. Обаче "ГМО" е идеална стръв за двуневронници барабар със "Сорос", "5G", "наночипове" и прочее. Клета работа!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки